Türkiye

Toplu mezardan kendi mezarına

Tunceli'de yapılan faili meçhul kazılarında bulunan 15 kişiye ait kemiklerden ikisinin Ali Yıldız ve Neşirvan Yasinoğlu'na ait olduğu tespit edildi. Cenazeler defnedilmek üzere ailelere verilecek.

Haberin Öne Çıkanları

15 kişi bulunmuştu

Uludere'de gömülecek

Kardeşi konuştu

Adli Tıp'ta yapılan incelemeyle ilgili bilgileri avukat Taylan Tanay anlattı. [AA]

tunceli’nin çemişgezek ilçesinde 1997 yılında öldürüldükten sonra gömülen 15 kişiye ait toplu mezardan çıkarılan kemikler üzerinde adli tıp laboratuvarında yapılan incelemeler büyük ölçüde tamamlandı. 

incelemelerde şuana kadar 14 insanın kimliklendirme çalışmasının sona erdiği açıklandı.
 
konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen çağdaş hukukçular derneği (çhd) istanbul şube başkanı taylan tanay, dna eşleştirmesi için yapılan beş başvuru sonucunda toplu mezardan çıkarılan iki kişinin ali yıldız ve neşirvan yasinoğlu olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
 
adli tıp uzmanları derneğinin bazı üyeleri ile ali yıldız'ın kardeşi hüsnü yıldız'ın da katıldığı toplantıda tanay, toplu mezarlar konusunu ısrarla takip edeceklerini belirtti. tanay, “toplu mezar ihbarlarında bulunan kayıp yakınları ve görgü tanıklarına herhangi bir baskıya maruz kalmayacakları güvencesi verilmelidir” diye konuştu. 
 
açlık grevi yapmıştı
 
ali yıldız'ın kardeşi hüsnü yıldız da, “hissettiklerim gururla üzüntüyü bir arada barındırıyor. kardeşim geriye gelmeyecek biliyorum ama kemikleri de kalsa, onu alarak bir mezarı olacağı için teşekkür ediyorum” sözleriyle duygularını dile getirdi.
 
hüsnü yıldız, ağabeyinin 14 yıl önce gömüldüğü toplu mezarın açılması ve cenazesinin bulunması için açlık grevi yapmıştı. 
 
yıldız’ın başvurusunu değerlendiren malatya özel yetkili cumhuriyet savcısı şeref gürkan, 1997 yılında aliboğazı mevkisinde girdikleri çatışmada öldürülenlerin bulunduğu toplu mezarın açılmasına karar vermişti.
 
kemikler aile tarafından teslim alındıktan sonra, ali yıldız’ın cenazesinin 25 şubat cumartesi günü istanbul’da toprağa verileceği belirtildi. neşirvan yasinoğlu'nun cenazesinin ise ailesinin yaşadığı uludere'ye gönderileceği açıklandı.
 
dargeçit'teki kazı
 
mardin'in dargeçit ilçesinde 1995 yılından bu yana kayıp oldukları iddia edilen altı kişinin cenazesinin gömüldüğü öne sürülen yerde yapılan kazıda iki kişiye ait kemiklerin bulunduğu bildirildi.
 
diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla, dargeçit'te ilısu barajı yolundaki bağözü köyündeki 2 ayrı yerde iş makinesiyle yapılan kazı çalışması, cumhuriyet savcısı şükrü aslan, kayıp yakınlarının aileleri ve kayıp yakınlarının avukatı erdal kuzu, faruk yiğit ve hüseyin cihangir'in nezaretinde gerçekleştirildi. kazılara cuma günü devam edilecek. 
 
avukat kuzu, geçen hafta aynı köyde kazı yapıldığını ancak bir bulguya rastlanılmadığını belirterek, daha sonra şüpheli altı yer için kazı talebinde bulunduklarını söyledi.
 
çarşamba günü iki farklı noktadaki kazıları anlatan anlatan kuzu, ilk kazının yapıldığı kuyuda bir kişiye ait kafatası ve kemiklerin bulunduğunu söyledi. kuzu, "hatta elbise parçaları bile bulundu. bir mağdur yakını, cesedin 14 yaşındaki seyhan doğan'a ait olduğunu ifade etti".
 
kayıp yakınlarından abdulaziz altınkaynak ise kayıpların bulunmasını, bu suçu işleyenleri de adalet önüne çıkarılmasını istediklerini söyledi.
 
1995'ten bu yana kendilerinden haber alınamadığı öne sürülen abdullah olcay, mehmet emin aslan, nedim akyön, abdurrahman coşkun, davut altınkaynak ve seyhan doğan'ın yakınları, bir süre önce diyarbakır cumhuriyet başsavcılığına başvurmuştu.
 
ifadeler doğrultusunda diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla ilısu barajı yolundaki bağözü köyünde 17 şubat 2012 günü kazı yapılmış, ancak bir bulguya rastlanmamıştı.
 
kayıp yakınlarının yeni talebinin ardından diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcılığı köyde yeniden kazı yapılmasını kararlaştırmıştı.
 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;