Tunus Devrimi

Tunus'ta devrimin yıldönümü

Üniversite mezunu işsiz bir gencin kendini yakmasıyla başlayan hareket, birçok Arap ve Afrika ülkesinin kaderini değiştirdi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

On binler kutluyor

Fakirlik devam ediyor

İşsizliğe çare bulunamadı

Sidi Buzid’de on binlerce kişi soğuk havaya rağmen danslar ve şarkılar eşliğinde devrimi kutladı. [AFP]

tunus’ta on binlerce kişi 24 yıllık bin ali rejişminin dsevrilmesine neden olan devrimin yıldönümünde  halk ayaklanmasının başladığı sidi bouzid kasabsasında bir araya geldi.

kutlamaların yapıldığı meydanda ekonomik koşulları protesto etmek amacıyla kendini yakarak devrimi ateşleyen muhammed buazizi’nin heykeli yer alıyor.

üniversite mezunu bir işsiz olan buazizi, meyve sattığı tezgaha polis tarafından el konulmasının ardından 17 aralık'ta  kendini yakmıştı. buazizi daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

buazizi’nin ölümü ülkede işsizlik, yolsuzluk ve baskı politikalarının sorgulanmasına neden olmuştu. tunus’ta on binlerce insan sokaklara dökülerek cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali’nin istifasını istemişti. olayların üzerine bir ay bişle geçmeden bin ali ülkeyi terk etmek zorunda klamıştı. tunus’taki ayaklanma diğer arap ülkelerine de ilham olmuş, tunus’u mısır ve libya devrimleri takip etmişti.

Tunus'ta yoksulluk

tunus’un gayrı safi yurt içi hasılası (gsyh) 20011’de yüzde 3’ten yüzde 0,2’ye düştü, ancak uzmanlar oranın 2012’de yüzde 4,5 civarına çıkmasını bekliyor. merkez bankası kayıtlarına göre 2010 yılı sonunda yüzde 13 olan işsizlik oranı ise şu an yüzde 18,3. ülkede işsizlik gençler arasında daha fazla.

meydandaki kutlamalara ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak seçilen ve 13 aralık’ta göreve başlayan munsif el marzuki de katıldı. marzuki, eski lider bin ali’yi deviren ve devrim için canlarını veren tunusluları andı.

“sidi buzid, bir zamanlar dışlanmış bir yerdi” diyen marzuki, kasabanın bütün tunusluların gurununu kurtardığını söyledi.

sidi buzid’de on binlerce kişi soğuk havaya rağmen danslar ve şarkılar eşliğinde devrimi kutladı. sokakları devrim sırasında ölen tunusluların fotoğrafları ve bayraklar süsledi.  haftasonunda da devam edecek kutlamalara nobel barış ödülü kazanan yemenli muhalif aktivist  tawakkol karman gibi uluslararası toplumun önde gelen figürlerinin de katılması bekleniyor.

annesi yeni hükümete seslendi

muhammed buazizi’nin annesi manubia buazizi ise yeni hükümetten insanların özellikle gençlerin hayat standartlarının yükseltilmesini istedi. “benim oğlum, tunusluların ve arap dünyasının özgürlüğü için kendini yaktı” diyen anne buazizi, “hükümet yetkililerinden fakir bölgelere odaklanmalarını ve geçlere iş imkanları sağlamalarını istiyorum” diye konuştu.

işsiz bir üniversite mezunu olan nabila abidi ise “ sidi buzid’i onurlandırmak güzel ancak çalışmamız lazım. bizim onurumuzu ancak iş imkanları kurtarabilir. insanların ekmeğe ihtiyacı var, kendilerini eğlendirecek müzik enstrumanlarına değil” ifadelerini kullandı.

tunus devrimi fransa’dan bağımsız olduğu 1956’dan bu yana ülkeye ilk kez demokratik özgürlükleri getirdi.

ancak devrim henüz ülkedeki yüksek işsizlik ve fakirliğe çare olamadı. devrim turist akışını ve yabancı yatırımları da durdurdu.

geçen haftalarda ülkede fakirlik nedeniyle yeni protesto gösterileri yaşandı. göstericiler bazı binaları ateşe verdi ve güvenlik güçleriyle çatıştı.

seçmenler, ekim ayında yapılan ilk demokratik seçimlerde islamcı ennahda partisi’ne zafer kazandırmıştı. yeni kabinenin gelecek günlerde göreve başlaması bekleniyor. kabine bir yıl görevde kalacak ve bu sürede yeni anayasa tasarlanacak, ardından da yeniden seçime gidilecek. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;