Tunus Devrimi

Tunus'ta Ennahda zaferini ilan etti

İslamcı partinin üst düzey yetkilisi, tarihi seçimlerin ilk sonuçlarına göre Ulusal Kurucu Meclis'teki sandalyelerin yüzde 40'dan fazlasını kazandıklarını açıkladı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Rakip partiler kabul etti

İkincilik yarışı sürüyor

BM'den kutlama

Ennahda lideri Raşid Gannuşi oy verdikten sonra zafer işarteti yaparak poz vermişti. [Reuters]

İlk isyan Tunus'ta

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynelabidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı. 

tunus’ta ülke tarihinin il demokratik seçimlerinin favorisi olarak görülen ennahda partisi, kritik seçimleri kazandığını açıkladı. partinin kampanya yöneticisi abilhamid lassi, onaylanan ilk sonuçlara göre ülke çapında ve birçok bölgede ennahda’nın ipi göğüslediğini vurguladı. lassi, yeni kurucu meslicteki sandalyelerin yüzde 40'dan fazlasını kazandıklarını da ifade etti.

ennahda üyesi samir dilou, partisinin yüzde 40’a yakın oy aldığını iddia etti.

ülkenin bağımsız seçim komisyonu bazı bölgesel sonuçları açıklamaya hazırlanıyor. seçimlerde yer alan iki solcu parti cumhuriyetçi kongre partisi ve ettakol, ikincilik için yarıştıklarını açıklarken, ilerici demokrasi partisi yenilgiyi kabul ettiğini duyurdu.

büyük katılım

seçimlerde 80 siyasi partiden 11 bin aday, 217 üyeli ulusal kurucu meclis’e girebilmek için mücadele vermiş ve 4 milyon 400 kayıtlı seçmen oy kullanmıştı.

seçimleri düzenleyen yüksek bağımsız seçim enstitüsü (isie), katılım oranının yüzde 90’a ulaştığını açıklamıştı.

ülkede seçimler sonrası oluşturulacak ulusal kurucu meclis hem geçici bir cumhurbaşkanı seçecek, hem de yeni anayasanın belirleneceği sürede ülkeyi yönetecek hükümeti belirleyecek.

bm'den kutlama mesajı

bu arada, birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon, tunus tarihinin özgür ve çok partili ilk seçimleri için sandığa giden tunusluları kutladı.

ban'ın sözcüsünün cenevre'de yaptığı yazılı açıklamada, tarihi seçimlerin tunus'ta ve genel olarak kuzey afrika ile ortadoğu'da demokrasiye geçiş için ileriye atılmış önemli bir adım olduğu vurgulandı.

geçiş sürecinin başarısında kadın ve gençlerin katılımının belirleyici olduğunun ifade edildiği açıklamada, tunus'un, kendileri ve yeni nesiller için daha iyi ve demokratik geleceğin inşasında bm'nin tam destek verdiğine güvenebileceği belirtildi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;