Tunus

Tunus'ta hükümet güvenoyu aldı

Tunus’ta Habib Sid başkanlığında kurulan ve laiklik yanlısı Nida Tunus Partisi ile İslamcı Nahda Hareketi’ni bünyesinde barındıran hükümet Meclis'ten güvenoyu aldı.

Konular: Ortadoğu
Tunus Meclisi'nde Çarşamba günü yapılması beklenen güven oylaması oturumunu ertelenmişti. [Foto: Reuters]

güvenoyu oturumuna 217 sandalyeli tunus meclisi’nde 204 milletvekili katıldı. oylamaya katılan 166 milletvekili hükümete güvenoyu verdi. 30 milletvekili 'hayır' oyu kullanırken 8 milletvekili ise çekimser kaldı.

sid hükümeti için güven oylaması çarşamba günü yapılacaktı. ama milletvekillerine daha fazla istişare fırsatı tanıma gerekçesiyle oturum perşembe gününe ertelenmişti.

başbakan habib sid, güven oylaması oturumunda yaptığı konuşmada, kabinede kuzey bölgelerinden 14, ülkenin orta kesiminden 14 ve güney bölgelerinden 13 bakanın yer aldığını açıkladı.

ekim ayındaki seçimlerde ikinci olan nahda partisi, sandığın galibi nida tunus liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetine katılma kararı almıştı.

nahda lideri raşid gannuşi, “nahda hükümete katılacak. gelecek iyi görünüyor” demişti.

laiklik yanlısı nida tunus partisi, ekim ayındaki genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı. nida tunus 217 sandalyeli meclis'te 86 vekil, müttefiki liberal özgür vatanseverler birliği ise 16 vekil kazandı. nahda 69 milletvekiliyle en çok vekil çıkaran ikinci parti olurken, halk cephesi de 15 sandalye kazandı.

cumhurbaşkanı baci sibsi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen habib sid, 23 ocak’ta yeni bir hükümet kurduğunu açıklamış, ancak arasında nahda'nın da bulunduğu bazı partilerin kabineye güvenoyu vermeyeceğini açıklaması üzerine yeniden görüşmeler başlamıştı.

kabinenin ilk halinde seçimde ikinci olan nahda hareketi'nden herhangi bir isim yoktu. nahda "tunus halkının taleplerini karşılamadığı, halkın tüm kesimlerinin temsil edilmediği, büyük zorluklarla mücadele edebilecek ve zor kararlar alabilecek güçte olmadığı" gerekçesiyle yeni kabineye karşı çıkmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;