Bilim-Teknoloji

Türkiye'de ilk beş ayda 4,7 milyon telefon satıldı

Araştırma kuruluşu GFK Türkiye Dijital Sektör Yöneticisi Esin Konuk, Türkiye’de bu yılın ilk beş ayında toplam 4,7 milyon adet akıllı telefon satıldığını belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Türkiye'de yılsonuna kadar yaklaşık 12 milyon akıllı telefon satılabilir. [Fotoğraf: AA]

gfk'nin beş aylık telefon satışlarını içeren piyasa araştırmasını değerlendiren konuk, türkiye'deki akıllı telefon pazarının büyümeye devam ettiğini bildirdi. konuk, türkiye'de bu yılın ilk beş ayında 4,7 milyon adet akıllı telefon satıldığını, yıl sonuna kadar bu rakamın 11,4 milyonu bulabileceğini söyledi.

türkiye'de akıllı telefon pazarının geçen yıl yüzde 16 büyüdüğünü anımsatan konuk, tablet pazarında ise yavaşlama görüldüğünü aktardı. konuk, gfk teknoloji perakende paneli verilerine göre geçen yıl sonu itibarıyla türkiye'deki hanelerin yüzde 27'sinde en az bir adet tablet bulunduğunu dile getirdi. konuk, "tablet pazarının büyüme oranı geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 87 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 50 civarında gerçekleşti" dedi.

gfk'nin dünya akıllı telefon pazarına ilişkin ölçümlerini de paylaşan konuk, geçen yıl tüm dünyada 1 milyar 230 milyon  akıllı telefon satıldığını belirtti. konuk, bu yıl sonuna kadar satış rakamlarının 1 milyar 360 milyonu geçeceğini aktardı. konuk, "dünyaakıllı telefon pazarının büyümesi, gelişmekte olan ülkelerden gelecek taleplerle şekillenecek. gelişmiş ülkelerde ise sahiplik oranı fazla olduğu için daralma olacak. türkiye'de akıllı telefon pazarında önümüzdeki yıllarda büyüme devam edecek" diye konuştu.

türkiye'nin cep telefonu ithalatı

türkiye istatistik kurumu (tüik) verilerine göre, bu yılın ilk beş aylık döneminde türkiye, 3 milyar 474 milyon 111 lira ödeyerek 5 milyon 222 bin 377 adet cep telefonu ithal etti. geçen yıl ise aynı dönemde 2 milyar 347 milyon lira harcanarak, 4 milyon 296 bin 85 cep telefonu ithalatı gerçekleşmişti. buna göre, ilk beş ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre cep telefonu ithalatında yüzde 18'lik artış yaşandı.

2014 yılının tamamında ithal edilen 12 milyon 546 bin 529 adet cep telefonuna, 6 milyar 575 milyon 267 lira ödenirken, bu rakamlar yurtdışından gelen yolcuların yanlarında getirdiği cep telefonlarını kapsamıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;