Kıbrıs müzakereleri

Türkiye'den Kıbrıs'a enerji mesajı

Enerji Bakanı Taner Yıldız Kıbrıs’ta başlayan müzakerelerin Akdeniz’deki olumsuz siyasi havayı dağıtıp, enerji projelerinin önünü açmasını temenni ettiklerini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

"Enerji projelerinin önünün açılmasını temenni ediyoruz"

İran ile tahkim davası 17 Şubat'ta başlıyor

"Gördüğümüz tahkim kararları isabetli"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 21 elektrik dağıtım şirketinden seçimde elektriğin kesilmemesi için önlemlerin alınmasını istedi. [Fotoğraf: AA]

ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan enerji bakanı taner yıldız, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ile güney kıbrıs arasında salı günü yeniden başlayan siyasi görüşmeleri değerlendirdi. iki taraf arasında yumuşamanın türkiye için önemli olduğunu belirten bakan yıldız, türkiye’nin  enerji konusunda adaletli dağılım yapılmasına önem verdiğini belirtti:

“temennim akdeniz’deki olumsuz siyasi havanın dağılıp, enerjiyle ilgili projelerin önünün açılmasıdır. nasıl ki boru hattıyla kıbrıs’a su götürüyoruz, benzer şekilde türkiye üzerinden avrupa’ya aktarılacak bir boru hattının yapılabileceğine inanıyorum. yeter ki siyasi fizibilite uygun olsun.”

“400 bin varil kuzey irak petrolü ceyhan’da”

bakan yıldız’a ocak ayı sonunda türkiye üzerinde ihracatı başlayacağı açıklanan ancak erbil ile bağdat arasında anlaşma sağlanamadığı için somut adım atılmayan kuzey irak petrolü konusunda bir gelişme olup olmadığı da soruldu.

enerji bakanı, “400 bin varili geçen ve irak’a ait olan petrolün ceyhan’daki depolarda bekletildiğini ve uluslararası pazara açılmadığını söylemem lazım. başında ne söz verdiysek biz onun arkasındayız. 6 yıldan beri irak’ta kurulmayan sistemin türkiye tarafından şeffaf olarak kurulacak olmasını paylaşmak istiyorum” dedi. 

iran gazında tahkime güveniyoruz mesajı

türkiye’nin fiyat indirim talebinin iran tarafından karşılanmaması nedeniyle uluslararası tahkime taşınan iran gazı meselesini de değerlendiren bakan yıldız, “şu ana kadar bizim gördüğümüz tahkim kararlarının son derece isabetli olduğudur. iran’dan gelen doğalgaz miktarı 29 milyon metreküp civarında. geçen haftalarda 18 milyon metreküpe kadar inmişti. iran’ın tekrar normal miktarlara bu hafta içinde döneceğine inanıyorum. iran ile bizim herhangi bir fiyat revizyonu ile beraber kontratları yenilemeyle alakalı şu anda bir teklif yok. talebimiz, geriye dönük olarak da bunları çıkarmaktadır.” diye konuştu.

enerji bakanı taner yıldız, türkiye petrolleri anonim ortaklığı’nın iran’da herhangi bir yatırım kararı bulunmadığını da söyledi. ancak bakan yıldız, “iran’ın yeni teklifleri olursa bunu değerlendirebileceğimizi söylemem lazım” dedi.

iki ülke arasında 1996 yılında imzalanan doğalgaz alım anlaşması türkiye’nin fiyat indirim talebinin iran tarafından karşılanmaması nedeniyle uluslararası tahkime taşındı. iki ayrı tahkim davasının birleştirilmesiyle görüşmeler 17 şubat tarihinde başlayacak. enerji bakanlığı yetkilileri davanın 2015 yılı başında sonuçlanmasını bekliyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;