Gazze

Türkmenler güvenli bölge istiyor

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, Türkmenlerin yaşadıkları yerlerde güvenli bölgeler oluşturulabilmesi için BM Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov'a resmi olarak başvurdu.

Musul'un Türkmen bölgelerinin silahlı grupların kontrolüne girdiğini belirten Salihi, Türkmen coğrafyasının çözülmesi kaygısını taşıdıklarını söyledi. [Fotoğraf: AA]

doğan haber ajansı’na konuşan erşad salihi, 1991 yılında irak'ın kuzeyi için uygulanan tampon bölge benzeri bir fiili durum oluşturulabileceğini belirtti ve bu bölgenin uçuşa yasak olması gerektiğini vurguladı.

salihi, birleşmiş milletlerin irak temsilcisi nikolay miladinov'a, türkmen nüfusun korunması için askeri uçuşlara yasaklanmış güvenli bölge oluşturulması talebiyle resmi başvuruda bulundu.

musul'un türkmen bölgelerinin tamamının silahlı grupların kontrolüne girdiğini belirten salihi, türkmen coğrafyasının çözülmesi kaygısını taşıdıklarını söyledi.

işid'in en büyük etkisinin türkmen bölgelerine olduğunu vurgulayan salihi, "burada bir türk milleti var. karabağ için, kıbrıs için yüreğimiz sızlarken, onlar da en azından bizden söz etseler bile yeter. türkmen coğrafyası çözülmeye gidiyor. iki tarafın ortasında kaldık. ya silahlı gruplar gelip memleketimizi alacaklar ya da peşmerge güçleri ile işbirliği yaparak silahlı gruplara karşı duracağız" dedi.

türkmenler hedef alınıyor

kerkük'te türkmen gücünün kurulmasına bağdat ve kuzey irak yönetiminin sıcak bakmadığını belirten itc başkanı erşad salihi "sadece peşmerge ve irak ordusunun güçlenmesi gerçekleşti. türkmenlerin silahsız olmasında kuzey irak yönetimi birinci derecede sorumludur. buna fırsat vermediler. merkezi hükümet bu işe sıcak bakmadı” ifadelerini kullandı.

peşmerge güçlerini irak ordusunun bir parçası olarak gördüklerini ifade eden salihi, "peşmergenin silahlı gruplara karşı bu bölgeye gelmesinde bir sakınca yok. güvenlik açısından bizim bir kuşkumuz yoktur. çünkü burada olup, silahlı gruplara karşı durmaları gerek. kuşkumuz olayların bitmesinden sonra peşmergenin burada kalmasıdır. kalıcı olmayı düşünürlerse yanlışlık olur” dedi.

salihi, irak ordusunun kerkük’e tekrar dönmemesi halinde güvenlik sorunu çözüldükten sonra arap, kürt ve türmenlerden bir ordu oluşturulması gerektiğini söyledi.

salihi, “bu ordu kendi bölgesini savunacak ve hiç bir sorun olmayacaktır. beş yıldan beri türkmenler hedef haline getirildi. türkmenlerin öldürülmesinden, kaçırılmasından, göç ettirilmesinden kimin yararı olduğunu bilmiyoruz. türkmenler silahlı grupların sürekli tehdidi altındadır" şeklinde konuştu.

irak türkmen cephesi kayıtlarına göre, işid'in musul'u ele geçirdiği 9 haziran tarihinden bu yana yaklaşık 350 bin türkmen yaşadıkları yerlerden göç etti. türkmenlerin yaşadığı coğrafyanın çoğunluğunun işid'in eline geçtiği belirtilirken, bugüne kadar irak ordusunun hava operasyonları, işid saldırıları ve göç sırasında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 500 türkmen de hayatını kaybetti. itc başkanı erşad salihi türkmenlere düzenli bir şekilde suikastler olduğunu da belirterek, göç sırasında yaşlı ve çocukların yollarda öldüğünü ifade etti.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;