İnternet yasakları

Twitter'dan ilk adım

Samsun'da bir kadının ismini kullanarak müstehcen resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı.

Konular: Türkiye
Twitter Türkiye'den siteye erişimin engellenmesinden sonra açıklama yaptı. [Reuters]

türkiye'de erişimi engellenen twitter, telekomünikasyon iletişim başkanlığı'nın (tib) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesaplarla ilgili ilk adımı attı.

bu kapsamda samsun'da c.k. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı.

c.k'nın başvurusunu değerlendiren samsun 2. sulh ceza mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vermiş, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere tib'e iletmişti.

tib'den yapılan açıklamada, twitter'dan karara konu içeriğin kaldırılmasının istendiği ancak "twitter'ın bu kararlara duyarsız kaldığı ve mahkeme kararlarını tanımadığı" belirtilerek, "bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. tib, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadesi kullanılmıştı.

açıklamada, yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirilmişti.

sosyal paylaşım sitesi twitter'ın avukatı gönenç gürkaynak da tib yetkilileriyle erişimin engellenmesine ilişkin mahkeme kararlarıyla ilgili görüşmüştü.

twitter, 22 mart cumartesi günü c.k'nın şikayetine konu hesabı askıya aldı.

'olumlu adım'

kararla ilgili ilk resmi tepki ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan'dan geldi.

elvan "twitter'ın hesabı askıya almasını olumlu bir adım olarak görüyorum. tib ile twitter'in karşılıklı görüşmelerinin devam etmesinde fayda olduğu kanaatindeyim" dedi.

askıya alma kararı başbakan recep tayyip erdoğan'ın "twitter'ın kökünü kazıyacağız" yönündeki açıklamasından birkaç saat sonra tib'in siteye erişimi engellemesinin ardından geldi.

engelleme kararıyla ilgili 22 mart cumartesi günü başbakanlık kamu diplomasisi koordinatörlüğü uzun bir açıklama yapmış ve gerekçelerini avrupa'dan verdiği örneklerle sunmuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;