Kosova

Üç gün madenden çıkmadılar

Kendilerini maden ocağına kapatarak protesto yapan Kosovalı madenciler, Sırbistan ve Kosova arasında sorun teşkil edebilecek 'Trepça' madeninin statüsünün çözülmesi için hükümete beş ay süre tanıdı.

Konular: Balkanlar, Kosova
'Trepça' firmasına ait maden ocağında çalışan yaklaşık 700 işçi yerin 750 metre altında eylem yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

kosova'nın kuzeyindeki mitrovitsa kenti yakınlarındaki stari trg maden ocağı'nda çalışan yaklaşık 700 işçinin, "trepça" firmasına ait madenin kamulaştırılması için salı günü başlattığı grev sona erdi.

üç gün boyunca yerin yaklaşık 750 metre altında protestolarını sürdüren madenciler, söz konusu madenin statüsüyle ilgili sorunun en geç beş ay içerisinde çözülmesi için hükümete süre tanıdı. bu sürenin sonunda madenin kamulaştırılmaması durumunda yeniden greve başlayacakları uyarısında da bulundular.

söz konusu kurşun ve çinko madeninin kamulaştırılması konusu, pazartesi günü genel kurulda ele alınmasına rağmen, kamulaştırmaya ilişkin kanun tasarısı meclisten geçmemişti.

kosova başbakanı isa mustafa, işçilere gönderdiği mesajda, grevin sonlandırılmasını talep ederken, hükümetin, sorunun halkın çıkarına olacak şekilde çözümü için gerekli adımları atacağını ifade etmişti.

sırbistan'dan uyarı

sırbistan hükümeti ve kosova'daki sırp siyasiler, hükümet yetkililerinden trepça firmasına ait madenin kamulaştırılmamasını talep ederken, sırbistan hükümeti, madenin kamulaştırılması konusunda alınacak tek taraflı kararın kosova ile sırbistan arasındaki ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

trepça firmasına ait madenin, sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı kuzey mitrovitsa'da da iki maden ocağı bulunuyor. kuzey mitrovitsa'daki iki maden ocağını sırplar, mitrovitsa'nın güneyindeki stari trg maden ocağı'nı ise arnavutlar idare ediyor.

eski yugoslavya'nın en önemli madenlerinden biri olan trepça'da yaklaşık beş bin işçi çalışıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;