Ukrayna

Ukrayna erken seçime gidiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, mevcut parlamentonun eski yönetimi temsil ettiğini ifade ederek parlamentoyu feshettiğini açıkladı. Erken seçim 26 Ekim'de.

Konular: Ukrayna, Avrupa
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna parlamentosunu feshetti. [Fotoğraf: Reuters, Arşiv]

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko, 24 temmuz'da parlamentonun koalisyon dağılımından 30 gün sonra, ukrayna anayasasına dayanarak erken parlamento seçimi kararı aldığını açıkladı. poroşenko, parlamentoyu feshettiğini ve erken seçimlerin 26 ekim'de yapılacağını ilan etti.

ukraynalıların yüzde 80'inin erken seçimden yana olduğunu hatırlatan ukrayna cumhurbaşkanı, "euro meydan devrimi sırasında halkın istediği iktidarların temizlenmesine, yasama organından başlanması gerektiğini" söyledi.

poroşenko, şu anda parlamentoyu oluşturan milletvekillilerinin 1,5 yıllık yanukoviç rejiminin temeli olduğuna işaret ederek, 'verhovna rada'da (ukrayna meclisi) çalışan milletvekillerinin birçoğunun ayrılıkçıları desteklediğini ifade etti.

2012'de yapılan son parlamento seçimlerinin demokratik ve avrupa standartlarına uymadığını savunan poroşenko, 26 ekim'de yapılacak erken seçimlerin demokratik, şeffaf ve adil olacağına güvence verdi.

donetsk ile görüşmeler

poroşenko, seçimlerde demokratik güçlerin zaferini, "donetsk'te ukrayna'nın zaferine bağlı süreçler" olarak niteledi.

erken parlamento seçiminin 'barış planınının bir parçası' olduğunu söyleyen poroşenko, şu anda donetsk'te halkı temsil eden ve oradaki halktan sorumlu olan bir iktidar olmadığın ifade etti.

cumhurbaşkanı poroşenko, iki ay sonra donetsk halkı tarafından seçilen kişilerin merkezi iktidarlarla görüşme hakkına sahip olacağını açıkladı.

poroşenko, erken seçime rağmen şu anda parlamentoda çalışan milletvekillerin sorumluluklarına devam etmeleri gerektiğini vurguladı. ayrıca şu an geçerli olan parlamentodan ab ile imzalanan ortaklık anlaşmasının onaylanmasını beklediğini açıkladı.

rusya'nın ukrayna'nın doğusuna gönderdiği yardım konvoylarıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. rusya, yardımların tamamen sivillere yönelik olduğunu söylese de ukrayna hükümeti ve batılı ülkeler rusya'yı ayrılıkçılara yardım etmekle suçluyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;