Ukrayna

Ukrayna'dan Rusya'ya suçlama

Ukrayna'da ordu güçleriyle Rusya yanlıları arasında çıkan çatışmalarda hafta sonunda 48 kişi öldü. Cumhurbaşkanı Poroşenko çatışmalara Rus subayların da katıldığını savundu.

Konular: Ukrayna
Rusya yanlıları, Ukrayna birliklerinin tehdidine karşı ailelerini kentten gönderiyor. [Reuters]

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko, rusya ordusundan subayların ukrayna güçleriyle çatışan ayrılıkçılarla aynı saflarda yer aldığını öne sürdü. 

cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamaya göre poroşenko, son üç gündür ukrayna askerlerine karşı yeni bir rus yapımı füze sistemi kullanıldığını bildirdi.

ülkenin doğusundaki kentlerde ayrılıkçıların silahlı ayaklanmasıyla nisan ayı başından beri devam eden krizde can kaybı da artıyor.

ukrayna savunma bakanlığı, donetsk ve lugansk bölgelerinde rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlarda hafta sonunda 48 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

bakanlık cumartesi günü garlovka'da düzenlenen beş hava saldırısında 30 ayrılıkçının öldüğünü duyurdu.

cuma akşamı donetsk'in marinka ve petrovsk bölgelerinde çıkan çatışmalarda da 12 sivil öldü. 12 sivil de yaralandı.

lugansk kent meclisi de, havaalanı bölgesinde ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda 6 kişinin öldüğünü, 10 kişi yaralandığını açıkladı. 

ordu kontrolü sağlamaya çalışıyor

geçen hafta yoğun çatışmaların ardından slavyansk, kramatorsk, drujkovka, nikoloev, konstantinovka ve artemivska'yı ele geçiren ordu birlikleri, bölgede kontrolü sağlamaya çalışıyor. çatışmalar lugansk, donetsk, strelkov, karlovka, seversk'de halen devam ediyor.

halkın önemli bir bölümü çatışma bölgelerini terk ederken, bu şehirlerde yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşanmaya başladı. çatışma bölgesindeki marketlerin neredeyse tamamı yağmalandı. çatışmalar ve abluka nedeniyle uzun süredir gıda girişinin olmadığı yerleşim yerlerinde ordu birlikleri temel gıda malzemeleri dağıtıyor.

ukrayna ordusunun donetsk şehrini kuzey, güney ve batıdan kuşatması sürüyor. ordu bu bölgelerdeki askeri yığınağını artırdı. askeri birlikler, kentin dört ana çıkış yolunun üçünden şehir merkezine yaklaşmış durumda. ayrılıkçılarsa, kentin girişlerinde oluşturdukları kontrol noktalarında bekleyişlerini sürdürüyor.

kaynak: reuters, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;