Ukrayna

Ukraynalı muhalif işkenceyi anlattı

Kaçırıldıktan sekiz gün sonra serbest bırakılan muhalif gösterici Dimitro Bulatov, kulağının kesildiğini ve çarmıha gerildiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Bulatov 8 gün boyunca alıkonuldu

ABD ajanlığını itirafa zorlandı

Tedavi için Litvanya'ya gitti

Bulatov’un lideri olduğu Automaidan, göstericileri korumak için sokakları bloke eden şoförlerden oluşuyor. [AFP]

ukrayna'da automaidan isimli muhalif grubun lideri dimitro bulatov, sekiz gün boyunca gördüğü işkenceyi litvanya’da gazetecilere anlattı. bulatov, işkence yüzünden abd ajanlığı suçlamasını kabul ettiğini belirtti.

22 ocak’ta kaçırılan bulatov, abd büyükelçisi’nden 50 bin dolar alarak gösteri düzenlediğini söylemeye zorlandığını ifade etti.

'çok profesyonel' bir şekilde dövüldüğünü belirten bulatov, “kulağımı kestiler. ne kadar kestiklerini bilmiyorum. kulağımdan aldıkları parçayı yüzüme dokundurdular. ne istedilerse onu söyledim” dedi.

bulatov, serbest bırakıldığı gün ellerinden kapıya çivilendiğini anlatarak “son gün beni dizlerimin üstüne çöktürdüler. ‘seni çarmıha gereceğiz’ dediler. beni öldürmelerini istedim, çünkü daha fazlasına katlanamıyordum. bir süre sonra başıma bir çanta geçirip beni başka bir yere götürdüler. acılarımın bitmesini umuyordum” şeklinde konuştu.

bulatov, serbest bırakıldıktan sonra tedavi için litvanya’ya gitti. hükümet yargılanmama garantisi verene kadar ülkesine dönmeyeceğini söyledi.

saldırganlar bulunamadı

bulatov’un kaçırılması, göstericilerin yanı sıra ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton’un da tepkisini çekmişti. ashton, barışçıl göstericilerin bilinçli bir şekilde hedef alındığını söylemişti.

ancak bütün tepkilere rağmen olayın failleri bulunamadı.

‘anayasal düzeni devirmeye teşebbüs’                                          

eski içişleri bakanı yuriy lutsenko da ‘anayasal düzeni devirmeye teşebbüs’ suçundan dolayı soruşturulduğunu söyledi. lutsenko, ‘halkın meclisi’ adıyla alternatif bir parlamento kurmaya çalıştığı için suçlandığını belirtti.

hapisteki eski başbakan yulya timoşenko’nun yakın arkadaşı olan lutsenko, son iki ayda şiddetlenen gösterilerde ön planda yer alıyor. 11 ocak’taki gösterilerde yaralanan 49 yaşındaki lutsenko, yoğun bakıma alınmıştı.

gösteriler iki aydır sürüyor

kasım ayında ab ile anlaşma beklenirken, ukrayna hükümeti şartları daha uygun olduğu gerekçesiyle rusya ile ekonomik yardım anlaşması imzalamıştı. ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler de bu kararın ardından başlamıştı. 

muhalefet, başbakan azarov’un istifasına ve tutuklu göstericilere af yasasının çıkarılmasına rağmen eylemlerine devam ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;