15 Temmuz darbe girişimi

Vali Mutlu tutuklandı

Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 12 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Hakimlik sorgusunda Mutlu, hayatı boyunca Fethullah Gülen ile bir kez telefonda, kendisine geçmiş olsun demek için görüştüğünü söyledi.

darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan eski istanbul valisi hüseyin avni mutlu'nun da aralarında bulunduğu 12 şüpheli, "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.

çağlayan'daki istanbul adliyesi'ne getirilen 8 vali, 1 vali yardımcısı ve 3 kaymakamın hakimlik işlemleri sona erdi. nöbetçi istanbul 3. sulh ceza hakimliği, eski istanbul valisi mutlu'nun da aralarında bulunduğu şüphelilerin "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmalarına karar verdi.

'gülen'le bir kez görüştüm'

tutuklanan eski istanbul valisi mutlu, hakimlik sorgusunda, fetullah gülen ile görüşme yapıp yapmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi:

"bana sorduğunuz fetö silahlı terör örgütü elebaşı fetullah gülen ile yüz yüze bir görüşmem yoktur. bir telefon görüşmemiz vardır. şöyle vuku buldu; istanbul valiliğim dönemimde ziyarete gelen pek çok kişi, kurum, kuruluşlar olur. bu ziyarete gelen, şimdi tam hatırlayamadığım bir sivil toplum kuruluşu, ziyaret sırasında, 'abd'ye yakında gideceklerini ve orada bir geçmiş olsun dileğinde bulunacaklarını' ifade ettiler. o günlerde önemli bir rahatsızlık geçirdiği, hatta hastaneye kaldırıldığı konusunda çok yoğun bilgi paylaşılmıştı. tarihi tam hatırlamıyorum, 2011 ya da 2012 yılları olabilir. beni ziyarete gelen kişilere hastalık konusunda konuşuldu. bu maksatla ziyaret yapılacağından, geleneklerimizden gelen, 'bizim de geçmiş olsun dileklerimizi iletiniz' şeklinde, çok doğal, her ölünün arkasından başsağlığı, her hasta olan kişiye 'geçmiş olsun' dileğinde bulunmak örf adetlerimizde var olan bir uygulamadır. ben bu gaye ile hareket ettim. bir müddet sonra ifademde de belirttim. telefonumdan zaman gazetesi genel müdürü ekrem dumanlı direkt olarak kendisi çıkarak amerika'dan aradığını ifade ettiler. 'sizin geçmiş olsun dilekleriniz de iletilmiş, bu vesileyle fetullah gülen de size bir teşekkür de bulunmak isterler' diyerek telefonu gülen'e vereceğini söyleyip bir görüşme yaptırdılar. fetullah gülen ile tek görüşmemiz budur. çok kısadır. 'bana göndermiş olduğunuz geçmiş olsun dileklerinizi aldım teşekkür ederim' dedi. ben de tekrar 'geçmiş olsun' dileğimi ilettim. başkaca bir husus olmamıştır bunun dışında. benim de bir talebim olmamıştır böyle bir görüşme için."

‘mit kumpasının başında ali fuat yılmazer olduğunu biliyordum’

mutlu, 7 şubat 2012 tarihinde mit müsteşarı hakan fidan'ın kck soruşturması kapsamında alınmak istenmesi ve bu yönde bir kumpas kurulması olayından sonra, istanbul emniyet müdürlüğü'ndeki istihbarat, terör ve mali suçlarla şube müdürlüğüne yapılan atamalara ilişkin de bir soru sorulması üzerine şu beyanda bulundu:

"hatırladığım en önemli değişiklik, orada bu kumpas girişiminin başında il emniyet müdür yardımcısı ali fuat yılmazer ile ilgili bir değişiklik yaptık ve sayılmış olan isimler de bu değişiklik listesinin içerisinde bulundu. zira bize söylenen bu kumpası yürüten kişinin yılmazer olduğu bilgisiydi. bu nedenle il müdür yardımcılığı görevinden kendisini bir gece onayı ile aldık. bunun ekinde de il emniyet müdürümüz hüseyin çapkın'a ekinde getirmiş olduğu bu atamalara ilişkin olurunu verdim. ben bu kumpasın başında ali fuat yılmazer olduğunu biliyordum zaten, onu da görevden aldık.

bana emniyette sorulan, atamaların 17-25 aralık kumpas soruşturma dosyaları ile selam-tevhid kumpas soruşturmalarının devam etmesini ve sızmasının sağlanmasına yönelik olarak, ben böyle bir kasıtla hareket etmedim. bu iddiayı kabul etmiyorum. böyle bir kumpası bilseydim 17-25 aralık hukuk darbesi ve selam-tevhid soruşturmalarını açığa çıkartmamak gibi bir amaçla yapıldığını bilseydim, zaten gereğini o vakit yapardım. böyle bir dosya çalışması olduğundan hiçbir zaman bilgim olmadı."

‘cuntacılarla birlikte yargılamayı asla kabul etmiyorum’

hüseyin avni mutlu, 17 temmuz'da açığa alındığını, bunu hiçbir zaman beklemediğini söyleyerek, "çünkü açığa alınma gerekçemizi oluşturan suç yapılanmaları ile hiçbir şekilde hayatım boyunca irtibatım olmamıştır. meslek hayatımı, şerefle, bu devlete ve aziz millete, onun birliğine, beraberliğine, refahına, milli egemenliğimizin muhafazasına ve ülkemizin yüksek ideallerine bağlı olarak yerine getirmeye çalıştım." dedi.

‘reddediyorum’

fetö ile 17 yaşından beri mücadele ettiğini de söyleyen vali mutlu bu nedenle açığa alınmış olmayı reddettiğini söyledi.

“devlet memuriyetinde soruşturmalar olur, bunlar çok doğaldır. görevden de alınabilirsiniz. soruşturulur, tekrar görev iade edilirsiniz. bunların hepsini memuriyet içerisinde kabul edebilirim ama 246 vatan evladının şahadetine, 2 bin 500'e yakın insanımızın yaralanmasına ve milli irademize silah çekilmesine sebebiyet veren ihtilal kalkışmasından 2 gün sonra açığa alınmayı, bin yıl ömrüm olsa bin yıl boyunca reddederim. fetö terör örgüt ve bütün terör örgütleri ile 17 yaşımdan beri mücadele ediyorum. istanbul'da kaldığım yerler yurtlar bellidir. karakterim bellidir. inançlarımın ne olduğu bellidir. bir tek cemaatim var, ümmetim. bir tek önderim var, peygamberimdir. bunun dışında önder ve cemaat tanımam. beni bu şerefsizlerin arkasına takıp, cuntacılarla birlikte yargılamayı asla kabul etmiyorum. sabaha kadar bununla ilgili konuşabilirim. benim aziz devletim, şayet benim üniversite yıllarımdan itibaren duruşumu, fikriyatımı gönül bağımı tespit edememiş de 15 temmuz gecesi tespit etmişse ve beni fetö terör örgütü olarak ilan etmişse söyleyeceğim şudur; 80 milyon vatan evladı, 24 saat 'fetö terör örgütü' diye bağırsa başımı bir santimetre öne eğmem. bu leke de benim üstümde durmaz. fetö'yü ve diğer terör örgütlerini lanetliyorum. ayrıca ben darbenin olduğu gece twitter hesabımdan darbeyi lanetlediğimi, hukuk önünde hesap vermeleri gerektiğini açık ve net bir şekilde belirttim. benim 2 milyon takipçim vardır. bunların hepsi darbeye karşı duruşumu görmüşlerdir. ayrıca o saatlerde, darbenin en yoğun saatleriydi, hiç kimse benim kadar net duruş sergilememiştir. mukayese edilmesini istiyorum."

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;