Venezuela

Venezuela’da göstericilere müdahale

4 Şubat’tan beri gösterilerin sürdüğü Venezuela’da polis yine eylemcilere müdahale etti. Devlet Başkanı Maduro, eylemcileri Çocuk Oyunu filmindeki katil oyuncak bebek Chucky’e benzetti.

Konular: Amerika
Venezuela'da muhalifler, ülkedeki enflasyonun ve suç oranının azaltılmasını istediklerini söylüyor. [Reuters]

cumartesi günü venezuela’nın başkenti caracas’ta göstericiler, polis ve hükümet yanlılarının kendilerine uyguladığı şiddeti protesto etti. devlet başkanı nicolas maduro, göstericilere meydanı terk etmezlerse zorla çıkartılacaklarını söyledi.

Çocuk Oyunu isimli filmdeki Chucky, seri katil ruhu taşıyan oyuncak bir bebekti.

göstericilerle ‘sevgi içerisinde’ görüşmek istediğini söyleyen maduro, “francisco de miranda caddesi’ni kapatan bu chucky’lere iki saat tanıyorum. eğer çıkmazlarsa bu kamusal alanları kamu güçleriyle özgürleştireceğiz” dedi.

göstericiler meydanı terk etmeyince polis müdahale etti. aralarında pek çok üniversite öğrencisinin bulunduğu göstericiler, taş ve molotof kokteylleriyle polise karşılık verdi. iki saat süren çatışmalar sonucunda göstericiler dağıtıldı.

hükümete destek gösterisi

hükümet yanlıları da caracas’ta hükümete destek gösterisi düzenledi. venezuela bayrağı taşıyan göstericiler arasında güvenlik güçleri de bulunuyordu.

venezuela’da 4 şubat’tan beri süren gösterilerde 28 kişi öldü, 400 kişi yaralandı. gözaltına alınanların sayısının ise bin 300 civarında olduğu tahmin ediliyor. ülkenin batısındaki san cristobal’da başlayan gösteriler, başkent caracas ile birlikte diğer şehirlere de yayıldı.

polise insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 41 dava açıldı.

abd’ye komisyon teklifi

maduro, önceden saldırganlıkla suçladığı abd’ye bir komisyon kurulması için teklif sunacağını belirtti. diğer güney amerika ülkelerinden üst düzey yetkililerin de katılımıyla kurulması önerilecek komisyon, iki ülke arasında barış sağlamayı hedefliyor.

cuma günü abd, venezuela'nın içişlerine karıştıkları yönündeki iddiaları bir kere daha reddederek yetkililerin iddialarını ‘absürt’ bulduğunu belirtmişti.

'abd'nin yarattığı savaş'

5 mart 2013'te kanserden ölen hugo chavez'in ardından yardımcısı nicolas maduro devlet başkanı seçildi. ancak maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve ülkede artan şiddet nedeniyle eleştirilerin hedefinde.

venezuala'da geçen yıl enflasyon yüzde 56'ydı. devlet başkanı maduro, ülkesine karşı abd öncülüğünde bir ekonomik savaş yürütüldüğünü öne sürüyor.

abd ise venezuela yönetiminin ülkedeki sıkıntıları gizlemek için kendilerini hedef gösterdiğini iddia ediyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;