Suriye'de iç savaş

Washington, Moskova ve Tahran’a çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Suriye barış görüşmelerinin devam ettirilmesi için Moskova ve Washington’un yeniden devreye girmesini istedi. Ban, Tahran’ı da Cenevre’ye gitmesi için Esed rejimini ikna etmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban, denizde mahsur kalan göçmenlerin kurtarılması için bölge ülkelerine çağrı yaptı. [Fotoğraf: EPA]

birleşmiş milletler genel kurulu’nun (bmgk) gayrı resmi toplantısından sonra basın açıklaması yapan ban, ülkede üç yıldır süren iç savaşın sonlandırılması için suriye rejimine ve muhalefete daha ılımlı olmaları ve barış vizyonlarını ortaya koymaları için çağrıda bulundu.

suriye'de krizin siyasi yollarla çözümü konusunda daha çok baskı yapılmasını isteyen ban, “rusya ve iran hükümetleri gibi rejim üzerinde etki sahibi olan hükümetlerin suriye hükümetini cenevre konferansı’na daha yapıcı bir tavırla katılması için ikna etmesi gerekir” dedi.

ban ki-moon, bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi’nin esed'in yeniden cumhurbaşkanı adayı olması durumunda muhalefetin barış görüşmelerine katılmasını zora sokacağı açıklamasına da değinerek, “beşşar esed’in aday olması durumunda cenevre’deki barış görüşmelerinin sürdürülmesi çok zor olacak” dedi.

esed rejiminden brahimi’ye tepki

suriye enformasyon bakanı umran zubi ise lahdar brahimi’nin açıklamalarına tepki göstererek “görevini aşmıştır” ifadelerini kullandı. 

suriye’nin resmi televizyonuna konuşan zubi, başkanlık seçimlerinin lahdar brahimi’nin görev kapsamına girmediğini ve bu şekilde açıklama yapmaya yetkili olmadığını söyledi.

zubi, “brahimi, daha adil ve tarafsız olması için rolüne saygı göstermeli, görevine bağlı kalmalıdır. suriye’nin milli meselelerine karışmak ne brahimi’nin, ne de başkasının hakkıdır” dedi.

zubi, brahimi'nin yaşının ilerlemiş olmasının ona kendi rolünü unutturmuş olabileceğini söyleyerek, brahimi'nin sadece uluslararası arabulucu olduğunu hatırlattı.

suriye’nin bm daimi temsilcisi beşşar caferi ise suriye’de “terörle mücadelenin” temel mesele olduğunu ve cenevre görüşmelerinde başka meselelere girmeden önce bu meseleye öncelik tanınması gerektiğini söyledi. caferi, “bırakın da en önemli meselemiz olan teröre karşı verdiğimiz mücadelemize devam edelim” dedi.

brahimi iran’a gidiyor

mehran haber ajansı’na konuşan iran cumhurbaşkanı yardımcısı hüseyin emir abdullahiyan, lahdar brahimi’nin 16 mart pazar günü iran’a geleceğini söyledi.

abdullahiyan, brahimi’nin dışişleri bakanı muhammed cevad zarif, cumhurbaşkanı hasan ruhani ve birçok iranlı yetkili ile görüşeceğini belirtti.

suriye'de üçüncü yılını dolduran iç savaş, en az 140 bin insanın hayatına mal oldu. 2 buçuk milyon insanın mülteci durumuna düşmesine, kentlerin yaşanmaz hale gelmesine ve ülkede ekonominin çökmesine neden oldu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;