Yemen

Yemen'de 'diyalog' tartışması

Yemen'de Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'na atanan Halid Bahhah, "Husilerin 'öldürmeyi' bırakmasının taraflar arasında diyalog için şart olduğunu" söyledi. Husiler ise hava saldırılarının 'derhal ve koşulsuz olarak' durdurulması çağrısı yaptı.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'de operasyonun sona erdiğinin açıklanmasına rağmen koalisyon uçaklarının Husilere yönelik hava saldırıları devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da düzenlenen basın toplantısında konuşan bahhah, "başta aden olmak üzere ülkedeki çatışmalar durmadıkça hiç bir diyalog söz konusu değildir. çatışmaların durması, çözüm ve barışın anahtarıdır" dedi.

yeni görevine atanan cumhurbaşkanı yardımcısı halid bahhah, göreve getirildikten sonraki ilk basın açıklamasında, ayrıca cumhurbaşkanı abdurrabbu mansur hadi ve hükümetin ülkeye güvenli bir şekilde dönmesini de husilerle müzakerelere başlamak için şart olarak koştu.

bahhah, yemen’de tüm siyasi tarafları daha önce yaşanan krizlerden ders alıp ülkenin çıkarını ön planda koymaya çağırdı.

tarafların krizi çözme girişiminde bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine bahhah, "şimdiye kadar hiç kimse tarafından resmi girişimde bulunulmadı" diye konuştu.

yemen’de 2011 yılında meydana gelen ayaklanma sırasında meydana gelen rejim değişikliğini 'devrim' olarak nitelendiren, ancak daha sonra bazı güçlerin bu devrimi çalmaya çalıştığını söyleyen bahhah, “önümüzdeki dönem için daha önce yaşanan krizlerden ders alarak herkesin çalışabileceği bir ortam hazırlamaya çalışacağız. kalkınma konusunda da inanıyorum ki yemen'in stratejisi ve ekonomisi çok daha geliştirilebilecek. bundan sonraki aşamada partilerin çıkarları değil ülkenin ve toprağın çıkarı üzerinden birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. bu bizim şu an taraflara mesajımız” diye konuştu.

istifa eden hükümetin yerine yeni hükümetin oluşturulup oluşturulmayacağı ile ilgili soruya yanıt veren bahhah, “daha önce istifasını cumhurbaşkanı hadi’ye sunan mevcut hükümet yeniden aktifleştirildi. yeni bir hükümet söz konusu değil. istifamızı sunduk ancak cumhurbaşkanı hadi bu istifa talebinin iptal olmasını istedi ve bir bildiriyle hükümeti yeniden aktifleştirdi” ifadesini kullandı.

'sadakat kişiye değil, toprağa olmalı'

bahhah, ülkedeki tarafların sadakatinin bir kişiye veya bir partiye değil, yalnızca toprağa yönelik olması gerektiğini de vurguladı.

bmgk’nın husilerin silahlanmasını önleyen ve çatışmaların acil durdurulması gerektiğini öngören son yemen kararını ülke güvenliği için önemli olduğunu vurgulayan bahhah, rusya’nın söz konusu karara karşı veto hakkını kullanmadığından ve çekimser kalmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

bahhah, “rus dostlarımıza teşekkür ediyorum, çünkü bmgk'nın son kararını veto etmediler. rusya’nın dış siyasette özel bir durumunun olduğunu anlayabiliyoruz ve anlayış gösteriyoruz. rusya’nın yaptığı dolaylı bir kabul çünkü çekimser kaldı” diye konuştu.

reuters konuşan üst düzey bir husi yetkilisi ise suudi arabistan ömcülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının 'derhal ve koşulsuz biçimde' sonlandırılması çağrısı yaptı.

husiler tarafından 57 gün ev hapsinde tutulan bahhah da cumhurbaşkanı hadi gibi hapisten kurtulduktan sonra sana'yı terk etmişti. pazar günü cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen bahhah, dün suudi arabistan'da bulunan hadi'nin huzurunda yemin etmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;