Yemen

Yemen’de hükümet-Husi restleşmesi

Yemen'de Husilerin başkent Sana'da binlerce kişinin katılımıyla düzenlediği protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Hadi ise güvenliği tehdit edenlere karşı hukuki işlem başlatılacağını açıkladı. Protestolar, Husi Hareketi lideri Abdulmelik Husi'nin ülke genelinde eylem çağrısı yapmasıyla başladı. Üst düzey yardımcılarıyla bir araya gelen Hadi, Husiler'in eylemlerini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Sana'nın güney ve batı girişlerinde bulunan Haziz ve Sabaha bölgelerinde gösteriler düzenlendi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

yemen cumhurbaşkanı hadi, başkent sana'da üst düzey yardımcılarıyla yaptığı toplantıda, husilerin eylemlerini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.

hadi, ülkenin güvenlik ve istikrarını tehdit edenlere karşı kararlı bir şekilde durulacağını ve gerekli hukuki işlemlerin uygulanacağını ifade etti.

husilerin eylemlerinin ulusal ve siyasi açıdan kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, yaşananları kınadığını söyleyen hadi, "ulusal sorumluluğu bulunan bütün kesimler bu sorumsuzluk karşısında üzerine düşeni yapmalı” dedi.

yemen cumhurbaşkanı toplantıda, ülkedeki tüm partiler, siyasiler ve alimleri kapsayacak şekilde acil ulusal buluşma çağrısında bulundu.

yemen'de siyasi çözüm sağlanması için yürütülen çabaları destekleyen 10 ülkenin büyükelçileri de yemen hükümetine destek verdi. büyükelçiler ortak bir açıklama yayınlayarak, "yasalara saygı ve rejimin korunması" çağrısında bulundu.

hükümete destek veren ülkeler suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri (bae), bahreyn, kuveyt, umman, abd, rusya, fransa, ingiltere ve çin.

gösteri çağrısı

husilerin lideri abdulmelik husi ise hükümetin düşürülmesi için gösteriler düzenlenmesini istedi.

husi hareketi'nin lideri abdulmelik husi'nin çağrısı üzerine başkent sana'nın güney ve batı girişlerinde bulunan haziz ve sabaha bölgelerinde bir araya gelen protestocular, hükümetin düşürülmesi talebiyle gösteriler düzenledi.

husi hareketi lideri, harekete ait mesira kanalında yaptığı açıklamada, yöneticilere, 22 ağustos cuma gününe kadar hükümeti görevden alma konusunda mühlet verdi, aksi halde ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

husiler

şia'nın zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "husi hareketi" 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu.

hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında o tarihten bu yana aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.

yemen’in suudi arabistan sınırına yakın olan cevf bölgesinde ordu ile husiler arasında son iki haftada yaşanan çatışmalarda 60 kişi öldü.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;