Türkiye

Yeşilköy'e yeni kilise

Başbakan Davutoğlu'nun azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Süryani cemaatinin İstanbul Yeşilyurt'ta devletin tahsis edeceği araziye yeni bir kilise yapması kararlaştırıldı.

Konular: Türkiye
Başbakan Davutoğlu azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüştü. [Fotoğraf: AA]

başbakan ahmet davutoğlu, istanbul'daki dolmabahçe ofisi'nde gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle yemekte buluştu.

anadolu ajansı'nın haberine göre toplantıda, restorasyon ya da eskilerin iadesi haricinde, türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilisenin inşa edilmesi kararı alındı. buna göre, süryani cemaati tarafından yeşilköy'de kilise yapılacak. devlet de kilisenin arazisini tahsis edecek.
islamofobi ile mücadele çağrısı
davutoğlu toplantının başında yaptığı konuşmada, son günlerde avrupa'dan gelen cami yakma haberlerini gündeme getirdi:

"bu masa etrafındaki hiçbir geleneği bu topraklara yabancı, bu topraklara sonradan gelmiş bir gelenek olarak telakki etmiyoruz. azınlık kavramını da bu anlamda ben kullanmamaya dahi bazen özen gösteriyorum. otantik kültür gelenekleri bağlamında, dini gelenekler bağlamında ülkemizin bütün renklerini barındıran bu tablo bizim için önemlidir. diğer taraftan da eşit vatandaşlık ilkesi bağlamında da bu tablo önemlidir. hiçbir zaman biz, yurttaşlarımız arasında yurttaşlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik, gözetmeyiz. hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için azizdir ve bütün dinlerde azizdir."

"ortak sesimizi duyurmak lazım"

"bütün dünyaya, hangi türden olursa olsun her tür ötekileştirme, bir tür baskı ve zulme karşı ortak sesimizi duyurmak lazım. istanbul'dan bu mesajın yükselmesi çok önemli. ister islamofobi çerçevesinde olsun ki son zamanlarda yaygınlaştı, avrupa'da camilere saldırılar hepimizin gündemindedir, ister antisemitizm şeklinde olsun ki o da çarpıcıdır. hanuka bayramı'nın gerekçelerinden biri o dönemde, yahudilere yönelik baskılar yapılırken gündeme gelen bugün camilere yönelik bazı baskılarda, domuz başının konması gibi, bu tür bazı semboller üzerinden yapılan hakaretler asırlar boyu süren ve arzu edilmeyen sonuçlar doğuran gerilim alanlarıydı. islamofobiye karşı hep beraber sesimizi yükselttiğimizde, aslında sadece müslümanlara dönük ayrımcılığa değil, dini kimlikleri ihtiva eden bütün ayrımcılıklara karşı da sesimizi yükseltmiş oluruz. o anlamda kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı dolayısıyla dışlanmışsa baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. bu insanlığın gelecek nesillere bırakacağı en güzel mirası olacak."

yemeğe, fener rum patriği bartholomeos, rum ortodoks patrik vekili peter stefanos, türkiye keldani katolik cemaati ruhani reisi francois yakan, süryani ortodoks kilisesi istanbul ve ankara metropoliti yusuf çetin, türkiye'nin vatikan büyükelçisi prof. mehmet paçacı, türkiye süryani katolik patrik vekili yusuf sağ, ermeni katolik başpiskoposu levan zekiyan, türkiye musevileri hahambaşı isak haleva, ermeni patrik vekili aram ateşyan katıldı.

yemekte, diyanet işleri başkanı prof. dr. mehmet görmez, istanbul müftüsü rahmi yaran ve vakıflar genel müdürü adnan ertem de bulundu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;