Kültür balıkçılığı gelişiyor
Akdeniz’in en uzun kıyılarına sahip ülkelerden, 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, kültür balıkçılığı üretimini 70 bin tona çıkardı.
Haberin Öne Çıkanları
70 bin ton kültür balığı
500 firma faaliyette
türkiye, 2000'li yılların başında başladığı kültür balıkçılığı serüveninde 650 bin tonluk üretimle dünyanın da en büyüğü olan norveç'in ardından 70 bin tonla ikinci sıraya ulaştı.
türkiye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatçı birlikleri sektör kurulu başkanı sinan kızıltan, türkiye'nin uzun sahilleriyle potansiyel bir balık üreticisi olmasına rağmen ancak son 10 yılda balık çiftliği yatırımlarına başlayabildiğini, sektörün devlet tarafından sağlanan desteklemeler ve ihracat pazarlarında elde ettiği başarılarla kısa sayılabilecek bir zamanda avrupa'nın en büyükleri arasına girdiğini kaydetti.
kızıltan, türkiye'deki üreticilerin özellikle çipura, levrek ve alabalık üretimini hızla artırdığını, çipura ve levrekte iddialı olan yunanistan'ı temmuz ayı itibarıyla geride bıraktıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
''eskiden avrupa'da yunan balığı olarak tanınan çipura ve levrek artık ege balığı olarak tanınır hale geldi. türk balıkçısı, avrupa'daki satış ve dağıtım kanallarında da etkili hale geldi. çoğu firma kendi markasıyla satış kanallarına girmeyi başardı. kültür balıkçılığı ihracatın yıldız sektörü haline geldi. yıllık ihracat 500 milyon dolar seviyesine ulaştı.''
çevre sorunları
yunanistan'da balık çiftliklerine kıyıdan 50 metre açıkta olma şartı getirilirken, türkiye'de bu sınırın bin 150 metre olduğunu, bir çok alanda norveç, japonya gibi balıkçı ülkelere göre daha yüksek standartlar getirildiğini belirten kızıltan, şu anda çevresel bir sorun yaşanmadığını, yatırım ortamının iyileşmesi nedeniyle yabancı yatırımcı ilgisinde de artış görüldüğünü kaydetti.
türkiye'de çipura, levrek ve alabalıkta yaklaşık bin 500 firma faaliyet gösteriyor. bu firmaların yaklaşık 100 tanesi ihracat yapıyor. sektörde üretimin ab standartlarında olması nedeniyle ihracatta sorun yaşanmıyor. bu nedenle ihracatçı sayısının hızla artması bekleniyor.
halen çipura ve levrekte kilogramı 10-15 lira arasında olan kültür balığı market satış fiyatının deniz balığında 30-50 lira arasında olduğu belirtiliyor.
son olarak balık çiftliklerinin ödediği yüzey kiralarının gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından belirlenmesi kararı sonrası kira bedellerinin yüzde 90 oranında düştüğü, bu düşünün 1 yıllık süreçte balık fiyatlarına da yansıyacağı belirtiliyor.
Yorumlar