Portre

Portre: Mustafa Akıncı

KKTC'nin dördüncü cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin Kurucu Meclisi'nde görev aldı, ardından 14 sene boyunca Lefkoşa Belediye Başkanlığı yaptı. Sosyal demokrat çizgideki Akıncı, Rum Yönetimi ile yapılan barış görüşmelerinin hızlandırılmasından yana.

kktc’de 26 nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkenin dördüncü cumhurbaşkanı olan mustafa akıncı, eski lefkoşa belediye başkanı. 28 yaşında başladığı belediye başkanlığı döneminde kıbrıslı türklerin çalışmalarından memnun kaldığı akıncı, 14 yıl aralıksız bu görevi yürüttü.

1947 doğumlu akıncı, aslen güney’deki limasol kentinden. üniversiteyi türkiye’de odtü’de okuduktan sonra kıbrıs barış harekâtı'ndan hemen önce lefkoşa’ya yerleşti. harekâttan sonra oluşturulan kıbrıs türk federe devleti kurucu meclisinde görev yaptı. 1976 – 1990 yılları arasında lefkoşa belediye başkanlığı yapan sosyal demokrat çizgideki akıncı, 1993-2009 yılları arasında da milletvekiliydi. bu dönemde iki yıl boyunca turizm bakanlığı da yapan akıncı, annan planı döneminde kurulan barış ve demokrasi hareketi’nin de lideriydi.

2015 cumhurbaşkanlığı seçimi’nde bağımsız aday olan akıncı, ‘bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanı’ olmanın daha avantajlı olduğunu savunuyor. seçime hiçbir partiyle işbirliği yaparak girmemiş olsa da, sosyal demokrat çizgideki cumhuriyetçi toplum partisi, ilk turda desteklediği aday, ikinci tura çıkamayınca, ikinci turda akıncı’ya destek vereceğini açıkladı. ctp, 2013 seçimlerinde en fazla oyu alan ve parti liderinin başbakanlık görevini sürdüğü parti.

güney kıbrıs rum yönetimi ile müzakereler

mustafa akıncı ada'da çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğine işaret ederek, kıbrıs sorununda 11 şubat 2014'te taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli iki toplumlu federatif sistemi de öngören bir yapıyı oluşturmak için müzakere sürecini sürdüreceğini belirtiyor.

akıncı, müzakereler sürerken bir yandan da güven artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor. bunlar arasında kapalı maraş bölgesinin ve ercan havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması da var:

“kapsamlı çözüm uğraşlarının yanı sıra, paralel bir süreçte, her iki toplumun günlük yaşamına katkı yapacak çeşitli güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına özel önem vereceğiz. bu kapsamda, kapalı maraş bölgesinin bm gözetiminde yerleşime açılması ve bu açılışa eş zamanlı olarak kıbrıslı türklerin, ticaret ve turizm alanında yaşadıkları dar boğazların aşılması için mağusa limanı ve ercan havaalanı'nın kullanılabilmesinin yolları üzerinde uzlaşma aranacaktır. bunun tüm paydaşlara sağlayacağı ortak yararın yanında kapsamlı çözüm çabalarına da katkı yapacağına inanmaktayız.”

türkiye ve rum kesimi ile ilişkiler

akıncı, türkiye ile kurulacak ilişkinin zemininin ‘teslimiyet ya da çatışma değil, uzlaşma’ olması gerektiğini söylüyor. kıbrıslı türklerin kendi kurumlarını gerçek anlamda sahiplenmesinin ve iradesini doğrudan yönetime yansıtmasının yaşamsal önemde olduğunu savunuyor.

akıncı, kktc’de rum kesimiyle ortak projeler yapmayı ve bu şekilde toplumsal barış konusunda ilerleme sağlamanın katkılarını belediye başkanlığı döneminde sık sık dile getirmişti.

lefkoşa belediye başkanlığı döneminde lefkoşa rum belediyesi ile ilişkileri geliştiren akıncı, iki belediyenin ortaklaşa yaptığı lefkoşa kanalizasyon projesi ve lefkoşa imar planı’na da imza attı. bu projeler, hareketten sonraki ilk iki toplumlu projelerdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;