Türkiye

Çare Google mı?

İnternetle ilgili yeni düzenlemeler getiren yasa tartışılırken, Google’ın herhangi bir gözetim olmaksızın internet kullanımı vaat eden UProxy uygulamasını duyurması kullanıcılar arasında heyecan yarattı. Uzmanlar, UProxy’i gözetimsiz internet kullanımı için alternatif bir araç olarak görse de Google’ı güvenilir bulmuyor.

Google, Jetpac ile Google Now gibi hizmetlerini geliştirecek.

internetle ilgili yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı 5 şubat’ta meclis’ten geçti. cumhurbaşkanı abdullah gül’ün onayına sunulan yasayla ilgili tartışmalar devam ederken google, gözetimsiz internet kullanımı sağlama iddiasındaki uproxy eklentisinin beta versiyonunu duyurdu. kullanıcılar tarafından heyecanla karşılanan eklenti, yeni yasa ile birlikte geleceği iddia edilen devlet gözetimini ortadan kaldıracak bir araç olarak görülüyor. google eklentilerine temkinli yaklaşan uzmanlarsa, uproxy kullanımını devlet ya da google gözetimi arasında bir seçim yapmak olarak değerlendiriyor.

ülke seç, internete gir

henüz test aşamasında olan uproxy, google’ın washington üniversitesi ve brave new software adlı şirketle birlikte geliştirdiği bir eklenti. tüm dünyadaki internet kullanıcılarına sansürsüz internete girme imkanı sunmayı vaat ediyor. uproxy’nin temel işlevi, kullanıcılara yasalarını güvenilir buldukları ülkelerden internete girme fırsatı sağlayacak olması. kısa bir süre içinde piyasaya sürülmesi beklenen eklenti ücretsiz olacak. ilk etapta google chrome ve firefox internet tarayıcılarıyla çalışacak. eklenti, basit bir ara yüze sahip olacak ve kullanım için uzmanlık gerekmeyecek. kullanıcıların tek ihtiyacı olan yurtdışında yaşayan güvenilir bir tanıdık. uproxy üzerinden internete bu tanıdıkların yaşadıkları ülkelerden bağlanarak devlet gözetiminden kaçmak mümkün olacak. google ideas yöneticilerinden jared cojen’e göre uproxy’nin amacı, kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşayan milyarlarca insana sansürsüz bir internet ortamı sunmak. 

‘google’ın insafına kalmak utanç verici’

uproxy, kullanıcılar tarafından ‘yasadan kaçış’ için bir yol olarak değerlendiriliyor. uzmanlarsa google’ı güvenilir bulmuyor. bilgi üniversitesi öğretim üyesi yrd. doç. dr. erkan saka, bağımsız kaynakçıların ürettiği google’dan daha güvenilir uygulamalar olduğunu söylerken, alternatif bilişim derneği başkanı ali rıza keleş, “internette özgürce dolaşabilmek için google’ın insafına kalmış olmamız bizim için utanç verici” diyor.

yrd. doç. dr. erkan saka: paralel internet oluşur

(bilgi üniversitesi öğretim üyesi, blogger (http://erkansaka.net

"internet kullanımıyla ilgili yapılan düzenlemeleri nafile bir çaba olarak görüyorum. bu düzenlemelerle birlikte paralel internet oluşacak. uproxy de internet kullanıcılarını anonim hale getiren uygulamaların yayılmasını kolaylaştıracaktır. fakat google kullanıcıların kişisel bilgilerini koruyacağını ne kadar garanti eder bilmiyorum. google’ın kendisi de veri depoladığı için aynı işlevi gören bağımsız açık kaynakları kullanmak daha akıllıca olur. türkiye’de bu konularda bir seferberlik var. bu tür yöntemler hemen yayılıyor. sonunda hepimiz hacker olup çıkacağız. bağımsız kaynakçılar da son dönemlerde temel internet kullanımı bilgisine sahip insanların da kavrayabileceği kullanıcı dostu yazılımlar üretiyor. önümüzdeki dönemde bu tür uygulama ve eklentilerin yayılacağını düşünüyorum."

ali rıza keleş: kimin gözetimi?

(alternatif bilişim derneği başkanı)

"internette özgürce dolaşabilmek için google’ın insafına kalmış olmamız bizim için utanç verici. uproxy, devletin gözetiminden kaçmak isteyen kullanıcılar için bir altenatif olabilir. böyle bir kayma olacaktır. fakat google da avrupa ve amerika’da birçok gizliliğin ihlali davasının tarafı olan bir şirket. yani bu noktada kullanıcıların karşısına iki seçenek çıkıyor. devletin gözetimi mi yoksa google’ın gözetimi mi? illa gözetleneceksem ben kişisel olarak google’ı tercih ederim. fakat ne devlet ne de google tarafından gözetlenmeden internet kullanımı da mümkün. çok da zor değil, tüm internet kullanıcıları tarafından öğrenilebilir. kullanıcılar, bu yöntemleri öğrenerek google ve devlet arasında bir seçim yapmak zorunda kalmaktan kurtulabilirler."  

barış büyükakyol: devlet uproxy’i de engellemezse...

(kem gözlere şiş projesi (http://kemgozleresis.org.tr)

"bilinçli internet kullanıcılarının hareketlerini izlemek, onların hangi sitelere girebilip giremeyeceğine karar vermek mümkün değil. google da uproxy ile alternatif bir yöntem sunuyor. tabii devlet bu eklentiyi de engellemezse. google, sansür yasalarının olduğu ülkelerdeki açığı değerlendirerek bu işten ‘ekmek yemek’ istiyor. ben google’ı da güvenilir bulmuyorum. kişisel verileri reklam amaçlı kullandığı, devletlere ve istihbarat örgütlerine sattığı yönünde ciddi şüpheler var. biz de esasında kem gözlere şiş projesi ile insanlara internet kullanımında güvenilir bulduğumuz alternatif yollar sunuyoruz. kullanıcılar, bu yöntemlere bir göz atarsa internetteki mahremlerini korumanın çok da zor olmadıklarını görecekler."


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;