Haber analiz

IŞİD tehdidi PYD ile KDP'yi yakınlaştırıyor

IŞİD’in Kürt Bölgesi’ne doğru ilerleyişi, bir yandan Barzani’ye uluslararası desteği artırırken bir yandan da PKK-KDP yakınlaşmasının zeminini oluşturuyor. IŞID tehdidi karşısında YPG ile peşmerge kritik bölgelerde ortak savunma cephesi oluşturuyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
Söz konusu operasyon, Irak ordusu, Şii milisler ve peşmergenin IŞİD’e karşı şu ana kadar düzenlediği en büyük operasyon oldu. [Fotoğraf: Al Jazeera-İlker Taş]

kürt yönetimi’nin silahlı gücü peşmerge ile pkk’nın suriye kolu pyd’nin silahlı kanadı ypg arasında işbirliği ilk kez işid'in musul'u alması sonrasında görülmüştü. suriye-irak sınırındaki rebia sınır kapısının irak tarafını peşmerge, suriye tarafını ise ypg birbirleriyle koordineli biçimde  kontrol altına almışlardı. ancak bu işbirliği  aktif bir 'cephe dayanışması'  şeklinde değildi. pyd, o sırada sınırın öte yakasındaki kdp peşmergelerine işid'e karşı yardıma hazır olduğunu iletmiş ancak mesud barzani bu çağrıyı reddetmişti. şimdi ise peşmerge-ypg arasında ilk defa  koordinasyonu aşan bir  işbirliği gözleniyor.

peşmergeler pyd’ye sığındı

3 ağustos pazar günü işid ile peşmerge arasında musul barajı’nın kuzeyinde dicle nehri kıyısındaki zumer'de şiddetli çatışmalar olurken pyd'ye bağlı ypg güçleri suriye'den irak'a geçip kürt bölgesi’nde peşmerge ile beraber işid'e karşı savaşmaya başladı. elbette bu barzani'nin onayıyla oldu çünkü şu an sincar, zumer ve rebia'daki çatışmalarda doğrudan barzani'nin kendisi merkezden peşmergelere  komuta ediyor.

aynı gün içinde işid'den kaçan 500 civarında peşmerge de suriye'ye geçerek pyd'ye sığındı. pyd'nin koruması altında hâlâ esed güçlerinin büyük oranda denetiminde olan haseke'ye götürüldüler. daha sonra bu peşmergeler yine pyd korumasında yeniden irak kürt bölgesi’ne döndüler. ypg güçleri ise hâlâ kürt bölgesinde ve peşmerge ile beraber zumer, rebia ve sincar yakınlarında üç ayrı noktada işid'e karşı savaşıyor.

pyd, şanlıurfa’nın suruç ilçesinin karşısına düşen suriye’deki kobane'de haftalardır işid ile çarpışıyor. bu sebeple bu cepheyi sürekli olarak hem silah hem de insan gücüyle beslemek zorunda.

pyd neden peşmergeye yardım ediyor?

kobane’de zaten güç durumda olan pyd'nin kendi kapasitesinin sınırlarını zorlayarak kdp'ye destek vermeye çalışmasının iki temel nedeni var: birincisi, sincar ilçesinin rojava açısından stratejik olması. sincar'a yerleşmiş bir işid iki uçtan, yani hem kobane'den hem de irak sınırından rojava'yı kuşatmış olacak. eğer bu ilerleyiş durdurulamazsa pyd'nin irak kürt bölgesi ile bağlantısı kopacak. sincar'dan bir sonraki hedef rebia, yani şu an pyd'nin kürt bölgesi ile tek bağlantı bölgesi. işid burayı alırsa pyd'nin lojistik hattı büyük bir risk altına girecek.

bu yüzden pyd bu bölgede işid'in durdurulması gerektiğini biliyor ve yüzlerce adamını peşmergeye yardıma gönderiyor. kürt bölgesi’nde ypg-peşmerge konsolidasyonu artarken kck da siyasi düşüncesi ne olursa olsun tüm kürtlere sincar için birleşme çağrısı yaptı.

pyd'nin peşmergeye yardım için bu kadar tez canlı davranmasının ikinci nedeni ise kdp ile arasındaki buzları eritme çabası. barzani'nin yardıma ihtiyacının olduğunun farkında ve mümkün olduğunca cömert davranarak zor zamanında ona destek verdiğini göstermiş oluyor. bunun psikolojik yansıması ypg-peşmerge arasında kürtlerin 'ortak, meşru ulusal ordusu' olduğu hissinin oluşması olacak. bu bir yerde tabii pkk-peşmerge dengesi için de geçerli. çünkü ypg doğrudan pkk'nın suriye'deki silahlı kanadı. ypg'nin pyd'nin silahlı kanadı, pyd'nin pkk'nın suriye kolu olduğu düşünülürse bu hamle  pkk-pyd çizgisi açısından da  'meşru güç'  görünme çabası olarak da değerlendirilebilir. 

bu gelişmelerin stratejik-politik etkisi ise tarihsel kdp-pkk veya öcalan-barzani  liderlik çekişmesinde bir yumuşama görüntüsünün ortaya çıkması. böylece barzani-talabani ya da kdp-kyb eksenine pkk'nın da eklenmesi sonucu doğabilir.

kaynak: al jazeera

R. Serdar Ataş

1982 yılında adıyaman'da dünyaya geldi. boğaziçi üniversitesi türk dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. boğaziçi üniversitesi sosyoloji bölümü'nde master eğitimine devam ediyor. 2012-2015 yılları arasında al jazeera türk ortadoğu masası editörü olarak görev yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;