Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Barzani Bağdat'ı suçladı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, Bağdat yönetiminin peşmergeye gereken yardımı yapmaması nedeniyle Musul'un Sincar ilçesinin IŞİD'in eline geçtiğini savundu.

Konular: Irak, Ortadoğu
Barzani, “Mevcut durumun en ağır yükünü Kürdistan halkı çekmiştir. Kimse, uluslararası toplantılarda halkın sözcüsü ya da temsilcisi olamaz" dedi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

işid’in kontrolüne aldığı sincar bölgesindeki aşiret liderleri ile yaptığı görüşmede barzani, "peşmerge iki aydır, mütevazi ve kısıtlı imkanlarıyla kürdistan toprakları savundu. irak hükümeti ve uluslararası güçler ise teröristlerle mücadelede kürtlere hiçbir yardımda bulunmadı" dedi.

işid'in saldırısına maruz kalan ezidi halkı için üzüntülerini dile getiren barzani "ne yazık ki insafsız ve vicdansız düşmanlar, kürt halkının kaderinde her zaman olmuştur" ifadelerini kullandı.

barzani "kürdistan halkı, tarih boyunca trajedi üzerine trajedi yaşadı. bütün bu felaketlere rağmen, kürdistan halkı iradesini teslim etmedi. canımız ve ruhumuzla ezidi kardeşlerimizin ve bacılarımızın izzet ve kerametini koruyacağız. göç eden halkın ve işid terörünün tehdidi altındaki insanların kurtarılması için elimizden gelen hiçbir imkandan geri kalmayacağız. bütün gücümüzü bunun için seferber edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

ezidilerin, kürtlüğünün tartışılamayacağını, hiçbir düşman kuvvetinin, bu halkı yok edemeyeceğinin altını çizen barzani, "ne yazık ki, irak ve uluslararası güçler, kürt halkının kendi imkanlarıyla silah bulması ve topraklarını savunmasının önünde de sürekli engel oldular. ezidi halkını koruma noktasında hiçbir tereddüdümüz olmayacaktır. sincar bölgesinin teröristlerden tamamen temizlenmesi için peşmerge güçleri operasyon düzenleyecek" şeklinde konuştu.

barzani, sincar dağına sığınan ezidilere insani yardımların ulaştırılması için çalışma içinde olduklarını dile getirdi.

musul’u ele geçirdikten sonra irak’ın içlerine doğru sokulan işid, kürt yönetiminin kontrolündeki stratejik ilçe sincar’a girdi. peşmergenin çekilmesinin ardından sincar’dan 290 bin kişi kaçtı.

6 bin yıllık medeniyet tarihi bulunan kasabadaki kürtçe konuşan ezidiler de kutsal türbelerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;