Türkiye
12 Eylül'e müebbet hapis
12 Eylül askeri darbesi hakkında açılan davada sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
12 eylül darbesiyle ilgili olarak ankara 10. ağır ceza mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı. dönemin genelkurmay başkanı kenan evren ve hava kuvvetleri komutanı tahsin şahinkaya, 765 sayılı türk ceza kanunu'nun "devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldılar.
mahkeme daha sonra takdirini kullanarak sanıklar hakkındaki cezayı müebbet hapse çevirdi.
'savcı da ağırlaştırılmış müebbet' dedi
duruşmada cumhuriyet savcısı erdinç hakan özdabakoğlu esas hakkındaki görüşünü açıklarken, evren ve şahinkaya hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemişti.
savcı özdabakaoğlu, "sanıkların darbeyi yapmaya yaklaşık bir yıl kadar önce karar verdiklerinin ve darbenin halkın gözünde sempatik görünmesini değerlendirmek için müdahale etmediklerinin" anlaşıldığını belirtti.
"35. madde" açıklaması
sanıklar ve avukatlarının, askeri darbe gerekçesi olarak tsk iç hizmet kanunu'nun 35. maddesine dayandıkları yönündeki beyanlarını anımsatan özdabakoğlu, kanunların anayasaya aykırı olamayacağını ifade etti ve "kanunla verilen bir yetkinin, anayasayı ortadan kaldırmak adına kullanılması mümkün değildir" dedi.
ilk soruşturma 31 yıl sonra
12 eylül darbesi o dönem hazırlanan 1982 anayasası gereği yargılanamıyordu. 12 eylül 2010'da anayasa değişikliği için yapılan referandum sonucunda 12 eylül'ün sorumlularının yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde kaldırıldı. hemen ertesi gün sorumlular hakkında mağdurlar tarafından suç duyuruları yapılmaya başlandı.
bütün suç duyuruları toplandıktan sonra ankara cumhuriyet başsavcılığı 7 nisan 2011'de ilk soruşturmayı başlattı. yani darbenin üzerinden 31 yıl geçtikten sonra ilk soruşturma açılabildi.
4 nisan 2012'de ise darbeyi düzenleyenler arasında hayatta olanlardan dönemin genelkurmay başkanı ve cumhurbaşkanı kenan evren ile hava kuvvetleri komutanı tahsin şahinkaya'nın yargılanmasına başlandı.
sağlık sorunlarını gerekçe gösteren iki sanık da duruşmalara katılmadı.
20 kasım 2012'de hastanede yatan evren ve şahinkaya telekonferans yöntemiyle ilk kez hâkim karşısına çıktı. evren de şahinkaya da, 'kurucu iktidar' olduklarını belirterek mahkemenin kendilerini yargılayamayacağını iddia ettiler. "bugün de olsa aynı şekilde ihtilâl yapardık" diyen evren sorulara yanıt vermedi.
kaynak: al jazeera, anadolu ajansı
Yorumlar