Amerika

30 milyar dolarlık anlaşma

ABD, Suudi Arabistan'a 84 yeni F-15 savaş uçağı satacak, 70 uçağın da modernizasyonunu yapacak.

Haberin Öne Çıkanları

50 bin kişiye iş

Yılda 3,5 milyar dolar

Boeing üretecek

Anlaşma kapsamındaki jet uçaklar Boeing firması tarafından üretilecek. [Reuters]

amerika birleşik devletleri’nin, (abd) orta doğu'daki kilit müttefiki suudi arabistan'a 30 milyar dolar değerinde f-15 savaş uçakları satışına ilişkin anlaşma sonuçlandı.

beyaz saray’dan perşembe günü yapılan açıklamada anlaşmanın 50 bin kişiye iş imkanı sunacağı ve abd ekonomisine yılda 3,5 milyar dolar katkı sağlayacağı kaydedildi. jet uçaklar boeing firması tarafından üretilecek. 

84 yeni uçak

beyaz saray sözcüsü john earnest hükümetler arasında varılan anlaşmanın 84 yeni uçak üretimi ile varolan  70 uçağın modernizasyonunu kapsadığını aktardı.

earnest, anlaşmanın abd ve suudi arabistan arasındaki güçlü ve kalıcı ilişkiyi daha da pekiştridiğini söyleyerek,  anlaşmanın aynı zamanda suudi arabistan’ın savunma kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik abd’nin kararlılığını gösterdiğini vurguladı. earnest, suudi arabistan’ın bölgenin  güvenliğini sağlayan temel aktörlerden biri olduğunu kaydetti.

hürmüz krizinin ardından

savaş uçağı satışının suudi arabistan'la yapılan 60 milyar dolarlık silah anlaşması kapsamında yapıldığı, aynı zamanda anlaşmaya helikopterler, füzeler, bombalar ve radar uyarı sistemleri ile gece görüş sisteminin de dahil olduğu kaydedildi.

f-15 savaş uçaklarının satışına dair anlaşmaya varıldığı açıklaması iran ve abd arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde geldi.

abd dışişleri bakanlığı yetkilisi andrew shapiro, anlaşmanın washington'ın iran körfezi'nin güvenliğine verdiği önem konusunda, "kuvvetli bir mesaj" olduğunu söyledi.shapiro, savaş uçağı satış anlaşmasının, suudi arabistan'ın egemenliğine dış güçlerin tehdidine karşı caydırıcılık ve savunma kapasitesini artıracağını söyledi.

tahran yönetimi, nükleer programıyla ilgili yaptırımların artırılması halinde hürmüz boğazı'nı kapatabileceği tehdidinde bulunmuştu.  abd ise böyle bir adıma tolerans tanımayacağını belirtmişti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;