Ortadoğu

Irak'a dev silah satışı

ABD, dokuz yıl süren savaşın ardından askerlerini çektiği ülkeye savaş uçakları ve tank satacak.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Hakimiyet sürecek

Yüzde 56'sı Orta Doğu'ya

Çekiliyorlar

Amerikan askerleri Irak'tan çekilmek için son hazırlıklarını tamamlıyor. [Reuters]

abd, irak’ta çökmek üzere olan koalisyon hükümetiyle 11 milyar dolar değerinde silah anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. anlaşma, gelişmiş savaş uçakları ve tankları da kapsıyor. söz konusu anlaşma, ülkede sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkındaki tutuklama kararının ardından mezhep çatışması doğma ihtimali nedeniyle endişe yaratıyor.

silah uzmanı alexandre vautravers, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, washington’un bu hamlesini, irak’taki hakimiyeti kaybetmeme adına atılmış bir adım olarak gördüğünü söyledi.

vautravers’e göre, abd silah satışının yüzde 56’sını orta doğu ülkelerine yapıyor. son olarak suudi arabistan ile yapılan 60 milyar dolar değerindeki silah anlaşması bu satışların en çarpıcı örneklerinden biri.

yaklaşık bir yıl önce abd kongresi, suudi arabistan'la 60 milyar dolar değerinde bir silah anlaşmasına onay vermişti. 60 milyar dolarlık silah paketinde, suudi arabistan'a f-15 savaş uçakları, askeri helikopterler, füze, bomba, gece görüş araçları ve uyarı sistemlerinin satılması ön görülmüştü.

çekiliyorlar

irak’taki amerikan askerleri, saddam hüseyin'in devrilmesiyle sonuçlanan işgalden dokuz yıl sonra ülkeden ayrıldı. abd büyükelçiliğini koruyan askerler dışında irak'ta amerikan askeri kalmadı.

abd başkanı barack obama, 2008'deki başkanlık seçimleri öncesi irak savaşı'nı bitirme sözü vermişti. çarşamba günü kuzey carolina eyaletindeki fort bragg üssü'nde askerlere hitap eden obama, birliklerinin 'olağanüstü bir başarıya' imza attıklarını söylemişti. törende irak'ta hayatını kaybeden amerikan askerleri de anılmıştı.

irak savaşı'nda 100 binden fazla iraklı ile 4 bin 500'ten fazla amerikan askeri öldü. savaşın abd'ye maliyetinin yaklaşık bir trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;