Ortadoğu

ABD, Irak'a silah satışında kararlı

Mezhep çatışmasının eşiğindeki ülkeye sağlanacak silahların orduyu Şii hakimiyetine dönüştürmesinden endişe ediliyor.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

11 milyar değerinde

'Eski gücüne dönecek'

'Sünniler dışlanıyor'

Tutuklanması istenen Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, 'terörizme destek' vermekle suçlanıyor. [AFP]

amerika birleşik devletleri (abd), cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkında verilen tutuklama kararının neden olduğu siyasi krizle çalkalanan ve koalisyon hükümetinin geleceğinin belirsizliğini koruduğu irak'la silah satış anlaşması imzalamakta kararlı. anlaşma, irak ordusuna 11 milyar dolar tutarında savaş uçağı ve tank sağlanmasını öngörüyor. 

silah satışının, haşimi hakkında verilen tutuklanma kararıyla mezhep çatışmasının eşiğine gelen ülke için oldukça tehlikeli olduğu belirtiliyor. anlaşmayla irak ordusunun körfez bölgesinde yeninden eski gücüne kavuşması, özellikle de iran tehdidine karşı yeniden yapılandırılması hedefleniyor.
 
ancak şii başbakan nuri el maliki’nin orduyu bir mezhep gücüne dönüştürmesinden endişe ediliyor. pentagon sözcüsü yüzbaşı john kirby daha önce yaptığı açıklamada silah satış anlaşması sayesinde “irak'ın kendi topraklarını savunma kapasitesini arttıracağını belirtmişti.
 
silah ve uluslararası ilişkileri uzmanı alexandre vautravers, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, washington’un bu hamlesini, irak’taki hakimiyeti kaybetmeme adına atılmış bir adım olarak gördüğünü söyledi. vautravers’e göre, abd silah satışının yüzde 56’sını orta doğu ülkelerine yapıyor. son olarak suudi arabistan ile yapılan 60 milyar dolar değerindeki silah anlaşması bu satışların en çarpıcı örneklerinden biri.
 
orduda şii hakimiyeti
 
abd ordusunun ülkeden ayrılmasıyla geride bir çok sorunun hala çözülmeyi beklediğini ifade eden siyasi çevreler ise, söylenenlerin aksine irak ordusunun ülke topraklarını korumak yerine sünnilerin ayrı tuttulduğu bir şii hakimiyetine doğru gittiğini söylüyor.
 
irak'ın birçok bölgesinde, irak'ın ulusal bayrağı değil, şii bayrakları dalgalanıyor. tanklarda ve zırhlı askeri araçlarda aynı durumun göze çarpması, ordunun mezhep ayrımcılığı yaptığı görüşünü destekliyor.
 
ekonomi bakanı ve irak'ın önemli sünni liderlerinden olan rafe el esavi, “yaptığımız bunca fedakarlığa, harcamaya ve abd'nin de desteğine rağmen, günün sonunda elimize geçen resmi bir milis ordusu olacak” diye konuşmuş, bu konudaki endişelerini dile getirmişti.
 
irak’taki son abd birliklerinin de geçtiğimiz haftalarda ülkeden ayrılmasıyla mezhepsel çatışmanın ilk kıvılcımı kendini göstermiş, sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık haşimi hakkında, ‘terörizme destek’ suçlamasıyla tutuklama kararı çıkartılmıştı. sünni haşimi, cumhurbaşkanı celal talabani'nin yardımıyla kuzeydeki kürt bölgesine sığınırken, şii başbakan nuri el maliki ile yargılama polemiğine girmişti. şii-sünni geriliminin zirveye çıktığı ülkede şiddet olayları yeniden tırmandı, son iki haftada gerçekleşen saldırılarda onlarca kişi hayatını kaybetmişti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;