Türkiye

ABD ile ilişkiler YPG kıskacında

Ankara'daki saldırının YPG üyesi bir Suriyeli tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasından sonra Başbakan Davutoğlu, YPG'yi terörist olarak görmeyen Amerika'ya yönelik sert mesajlar verdi.

[Fotoğraf: AA-Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu, genelkurmay başkanı hulusi akar'a taziye ziyareti sonrası açıklama yaptı. başbakan, "şu anda failler konusu tümüyle aydınlanmış bulunmaktadır. kesin bir şekilde bu saldırının türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla ve suriye'den sızan ypg mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır " dedi. davutoğlu, ypg mensubu kişinin adının salih necar olduğunu açıkladı, saldırıyla bağlantılı oldukları iddiasıyla 9 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

davutoğlu, hayatını kaybeden 28 kişiden 27'sinin tsk mensubu, birinin de sivil olduğunu açıkladı.

"ypg terör örgütü değildir diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak"

başbakan ahmet davutoğlu, ypg'yi terör örgütü olarak görmeyen ülkelerle de, ellerindeki belgeleri paylaşacaklarını söyledi:

"elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede... bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır. bugün dışişleri bakanlığı'na talimat vereceğim, başta p5 üyeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak ve 'ypg terör örgütü değildir' diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak. ypg, suriye rejiminin bir piyonudur ve bu saldırıdan suriye rejimi doğrudan sorumludur. suriye rejimine dönük her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur."

"ypg ile ilişki kurmalarını mazur göremeyiz"

başbakan davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"son dönemde, ypg'nin azez'e doğru ilerlemesi için hava desteği veren ve masum halka karşı ağır bombardıman yapan rusya'yı da bir kez daha terör örgütünü suriye'deki masum halka ve türkiye'ye karşı kullanmama konusunda uyarıyorum. dün rusya bu terör saldırısını kınadı. bu iyiye işaret ama kınama yetmez. türkiye'ye dönük terör piyonu kullanmaya niyet eden herkes bilsin ki bu terör oyunu, terör piyonu döner bumerang gibi onları da vurur. başta amerika birleşik devletleri olmak üzere hiçbir nato üyesi ülkenin, afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin, türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütüyle ilişki kurmasını mazur görmeyiz ve bu konuda da tutumumuzu en açık ve en güçlü şekilde ifade ediyoruz."

başbakan ahmet davutoğlu, pyd unsurlarında karşı 'farklı bir adım atılacak mı?' sorusuna "silahlı kuvvetlerimiz, mültecilerimizin korunması ve sınırlarıma yönelik saldırılara karşı top atışlarına devam ediyor. dünkü terör saldırı doğrudan türkiye'ye dönük bir saldırıdır. bunun müsebbibi ypg'dir, bölücü terör örgütü pkk'dır. türkiye her türlü ihlallere karşılık verecektir. biz fevri hareket etmeyiz. oldu bittiye getirmeyiz. en doğru zamanda en kararlı şekilde karşılık verecektir" yanıtını verdi. 

'rusya'yı uyarıyorum'

rusya'da pyd'nin büro açmasına atıfta bulunan başbakan, "ypg'yi ofis açarak ya da irtibat kurarak bizzat destekleyen ülkeler var. rusya'yı da bir kez daha bu terör örgütünü türkiye'ye ve masum halka karşı kullanmaması konusunda uyarıyorum. dün rusya kınama yayınladı. bu iyi bir adımdır ama yeterli değil." dedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;