ABD

ABD’de Myanmar tasarısı kabul edildi

Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına yönelik işkenceyi sona erdirmesi ve ülkedeki tüm etnik ve dini azınlıkların haklarına saygı göstermesine yönelik karar tasarısı Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi.

Konular: Asya - Pasifik, ABD
Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına yönelik işkenceyi sona erdirmesini isteyen karar tasarısı ABD Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edildi. [AA]

dışişleri komitesi başkanı cumhuriyetçi parti california milletvekili ed royce’un yönettiği oturumda, myanmar hükümetinin, çoğunluğunu arakan bölgesinde yaşayan 800 binden fazla rohingyalı müslümana yönelik işkenceyi sona erdirmesi, ülkedeki tüm etnik ve dini azınlıkların haklarına saygı göstermesi çağrısında bulunuldu. komite, abd hükümeti ile uluslararası topluma da rohingyalılara yönelik zulüm ve ayrımcılığın sona erdirilmesi için myanmar yönetimini sürekli baskı altında tutma çağrısı yaptı.

tasarı, oy birliğiyle kabul edildi.

tasarının, nihai kabul için temsilciler meclisi genel kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

cumhuriyetçi parti florida milletvekili ileana ros-lehtinen, tasarının, rohingya müslümanlarının korunmasına yardımcı olacağını ümit ettiğini söyledi.

'bir milyon müslüman yaşıyor'

myanmar'da son bir yılda meydana gelen çatışmalardan çoğu mülüman yaklaşık 300 kişi öldürüldü.

binlerce müslümanın evlerini terk etmeye başlamasına neden olaylar ise 2012 yılının temmuz ayında patlak vermişti. arakan eyaleti’nde rohingya müslümanları ile budistler arasında çıkan çatışmalarda en az 180 kişi hayatını kaybetmişti. 250 binden fazla insan bölgeden kaçmıştı.

60 milyonu aşkın kişinin yaşadığı myanmar’da yaklaşık 1 milyon rohingya müslümanı bulunuyor. birleşmiş milletler (bm), rohingya müslümanlarını dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak tanımlıyor. 

rohingyaların yüzde 80’inin yaşadığı arakan'a insani yardım görevlilerinin girmesine nadiren izin veriliyor. yabancı gazetecilere ise izin yok. 

insan hakları izleme (hrw) örgütü, geçen yıl hazırladığı raporunda myanmarlı yetkilileri rohingyalara karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı. 

kaynak: al jazeera ve aa 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;