Asya - Pasifik

BM: Myanmar’da en az 40 müslüman öldürüldü

Güneydoğu Asya ülkesindeki Budistler, geçen hafta bıçak ve palalarla Müslüman köyüne saldırdı. 40’tan fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. BM'ye göre 9 Ocak'ta aynı köye yapılan saldırıda 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Konular: Asya - Pasifik

Haberin Öne Çıkanları

Arakan'da Müslümanlara baskın

En az 40 kişi öldü

9 Ocak'ta da 8 kişi ölmüştü

BM, Rohingya Müslümanları'nı dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak niteliyor. [Reuters]

birleşmiş milletler insan hakları yüksek komiseri navi pillay, 9 ocak’ta myanmar’ın batısındaki bir köyde 8 rohingya müslümanının öldürüldüğünü söyledi. sonraki hafta yine aynı köye saldırıldı. aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu en az 40 kişi daha öldü.

yetkilileri bir an evvel eksiksiz, tarafsız ve hızlı bir soruştuma yürütmeye çağıran pillay, “mağdurlar için adalet sağlanmalı” dedi.

13 ocak’ta bir polis şefinin kaybolması üzerine, katliam bölgesine pek çok polis gönderilmişti. tayland merkezli sivil toplum kuruluşu fortify rights (hakları destekle) polisin cesedinin bulunması üzerine bölgedeki erkeklerin misilleme saldırısından korkarak kaçtıklarını belirtti. fortify rights’a göre güvenlik güçleri saldırganların geride kalan yaşlı, çocuk ve kadınlara saldırmasına engel olmadı.

hükümet yalanladı

myanmar hükümeti, bm’nin iddialarının ‘tamamen yanlış’ olduğunu ve iddialara kuvvetle karşı çıktıklarını belirtti. hükümete göre yapılan incelemelerde hiçbir ize rastlanmadı.

son bir yılda ülkedeki din odaklı çatışmalarda 280’den fazla kişi öldürüldü. ölenlerin çoğu müslüman.

2012 yılının ekim ayında arakan eyaleti’nde rohingya müslümanları ile budistler arasında çıkan çatışmalarda en az 180 kişi hayatını kaybetmişti. 250 binden fazla insan da evini terk etmek zorunda kalmıştı.

60 milyonu aşkın kişinin yaşadığı myanmar’da yaklaşık 1 milyon rohingya müslümanı bulunuyor. bm, onları dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak niteliyor.

rohingya müslümanları'nın yüzde 80’inin yaşadığı arakan'a insani yardım görevlileri veya yabancı gazeteciler giremiyor.

rohingya müslümanları ile arakan budistleri arasındaki çatışma, 2. dünya savaşı yıllarına dayanıyor. japonya’yı destekleyen budistler ile ingiltere’yi destekleyen müslümanlar arasındaki çatışmalar, pek çok kişinin ölümüne neden olmuştu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;