Dünya

Myanmar'da Budist-Müslüman çatışması

Cumartesiden bu yana süren olaylarda Budistler Müslüman köylerine saldırdı, en az beş kişiyi öldürdü, evleri ateşe verdi.

güneydoğu asya ülkesi myanmar'da budistlerle müslümanlar arasındaki gerilim yeniden arttı. arakan bölgesinde evleri budistler tarafından ateşe verilen rohingya müslümanları kaçarak ormanlara saklandı.

olaylarda en az dört müslüman erkek ve 94 yaşında bir kadın öldü.

Rohingya Müslümanları

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

myanmar askerleri, müslüman köyleri çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı ancak bölgedekiler önlemlerin yeterli olmadığını söylüyor.

olaylarda arakan'da yaşayan dört budist de yaralandı, bir budist kayıp. polis kayıtlarına göre 59 ev ve bir cami yandı.

salı günü yaklaşık 800 budist arakan bölgesindeki müslüman köylere saldırmış, evleri ateşe vermişti. olayların alevlenmesinin nedeni bir müslüman’ın budistlere hakaret ettiği iddiası.

al jazeera’ye konuşan bir budist saldırgan “bunu dinimizi korumak için yapıyoruz” dedi.

devlet başkanından ziyaret

çatışmalar devlet başkanı thein sein’in bölgeye yaptığı ilk resmi ziyarete denk geldi. salı günü arakan'a giden thein sein “toplumun iki kesimi arasındaki ufak olayların tahriklerle çatışmaya dönüştüğünü” belirtti.

aynı bölgede geçen yıl da iki grup arasında benzer olaylar yaşanmıştı. myanmar’da haziran 2012’den bu yana yaşanan din odaklı çatışmalarda yaklaşık 250 kişi öldü, 140 binden fazla kişi evsiz kaldı.

son olaylar myanmar’daki uluslararası kamuoyunca da takdir edilen siyasi reformların üzerine gölge düşürüyor. iki dini grup arasındaki çatışmalar, eski bir general olan myanmar devlet başkanı thein sein’in üzerindeki baskıyı da artırıyor. 2010’da askerlikten emekli olan sein 2011’de seçimlerle başkan olmuş, yaptığı siyasi reformlarla övgü toplamıştı.

ancak sein, müslümanlarla budistler arasındaki tansiyonu düşürmekte henüz başarılı olamadı.

60 milyonluk myanmar'da nüfusun yüzde 89’unu budistler oluşturuyor. müslümanların oranı ise yüzde 4. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;