Türkiye

AKP ve MHP tarihte anlaştı

Sandığı 2013 yılında seçmenin önüne koymayı hedefleyen iktidar, MHP ile 27 Ekim tarihi üzerinde mutabakata vardı ancak anamuhalefet CHP 3 Kasım'ı istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Başvuru yapılacak

3 Kasım önerildi

BDP'ye danışılmadı

Türkiye'en son yerel seçimler 2009 yılında yapılmıştı. [AA]

türkiye'de yerel seçimleri öne çekmek için zorlu kış şartlarının seçim kampanyalarını zorlaştırmasını gerekçe gösteren iktidar partisi akp, ilk somut adımı perşembe günü attı. iktidar, anamuhalefet chp ve muhalefet mhp, tbmm'de bir araya geldi. 

görüşmeye, ak parti adına grup başkanvekili nurettin canikli, chp adına grup başkanvekili muharrem ince ve mhp adına grup başkanvekili oktay vural katıldı. 

muharrem ince, ak parti'nin yerel seçimin öne alınarak 27 ekim 2013'te yapılması önerisiyle ilgili, "takvime iyi bakıldığında 27'si pazar, 29'u cumhuriyet bayramı arada 28'i kalıyor. insanlar tatili belki birleştirebilirler. 3 kasım'ın daha uygun olacağını söyledik" dedi.

akp'nin pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da mhp ile anlaşmış durumda olduğunu söyleyen ince, "biz o metne imza atmayacağımızı ama destekleyeceğimizi söyledik. seçimden hiçbir korkumuz yok. türkiye yanıyor, analar ağlıyor, hergün şehit haberleri var ama bir kişinin siyasi ikbali ile uğraşıyoruz" ifadesini kullandı. 

akp'nin kasım tereddütleri

ak parti grup başkanvekili nurettin canikli, yerel seçimlerin 27 ekim 2013 tarihinde yapılması konusunda mhp ile ortak mutabakata vardıklarını bildirdi.

partisi ve mhp'nin imzasıyla meclis başkanlığı'na başvuru yapılacağını açıklayan canikli, 3 kasım önerisiyle ilgili olarak, "bu tarih hem mhp ile hem de kendi içimizde konuşacağız. bir değişiklik olacaksa mutlaka mhp ile görüşmemiz gerekiyor" diye konuştu.

kasımda kış şartlarının başlaması ihtimalinin göz önünde bulundurulduğunu söyleyen canikli, "kasımla ilgili böyle bir tereddüt olabilir" dedi.

akp yöneticisi, anayasada geçici madde ile bir kez düzenleme yapacaklarını aktaran akp yöneticisi, ana maddeye dokunulmayacağını vurguladı.

akp, 2014 yılında yapılması gereken mahalli seçimlerin 2013'te gerçekleşmesini istiyor. mhp de seçimlerin 27 ekim 2013'te yapılabileceğini öneriyor. akp'nin görüşme programında bdp yok. akp yöneticisi canikli, bunun nedenini "son olaylar bdp'nin siyasi parti olmadığını gösterdi" diyerek açıklamıştı.

son seçime göre tablo

daha önce yerel seçimler mart 2009'da yapılmıştı. seçimlere kısa süre kala bbp genel başkanı muhsin yazıcıoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. kampanyaların zorlu kış şartlarında yürütülemediği tartışması o tarihlerden beri sürüyordu.

iktidar, chp ve mhp'ye masaya oturduktan sonra, yeni yasama yılının başlamasıyla yasal düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

türkiye'deki son yerel seçimlerde bin 442 belediyede seçimi kazanan akp, yüzde 49'u geçen bir oya ulaşmıştı. 503 belediye başkanlığını elde eden anamuhalefet chp'nin oyları yüzde 17'de kalmış, 483 belediyeyle mhp üçüncü sırayı almıştı.

kapatılan ve bdp adıyla tbmm'deki yerini alan dtp ise, o tarihte 96 belediye başkanlığını kazanmıştı. iktidar partisi akp, büyükşehirlerde kazandığı 10 koltukla da yüzde 62'lik bir oran elde etmişti. seçim sonucunda chp üç, mhp, dsp ve dtp de birer büyükşehir belediye başkanlığı almıştı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;