Türkiye

Altan Tan: BDP yanlış yapıyor

BDP'de parti içindeki sıkıntı ilk kez bir Milletvekili'nin eleştirileri ile günyüzüne çıktı. Tan'a göre BDP-HDP ittifakı kadük bir proje.

Haberin Öne Çıkanları

2014'te Türkiye'de yerel seçim var

barış ve demokrasi partisi (bdp) milletvekili altan tan, partisinin mart 2014'de yapılması planlanan yerel seçimlerde takip ettiği stratejiyi eleştiriyor. gerekçesi, bdp'nin sol gruplarla birlikte oluşturduğu halkların demokratik partisi (hdp) projesinin istenen amaca ulaşamaması. tan'a göre hdp hem kadük bir proje hem de kürt halkının büyük kısmını kucaklamaktan uzak. bdp, bu stratejiyle kazançlı çıkamaz. 

hdp-bdp ilişkisi sıhhatli değil

hdp’de 27 ekim pazar günü kongre var. kongrede bdp'li milletvekilleri ertuğrul kürkçü, sebahat tuncel ve sırrı süreyya önder, istanbul'dan bağımsız milletvekili seçilen emek partisi eski genel başkanı levent tüzel'in yanısıra, van bağımsız milletvekili aysel tuğluk ile  mardin bağımsız milletvekili ahmet türk'ün bu yeni partiye katılması bekleniyor.

bdp, daha önce kürtlerin yoğun olarak yaşadığı il ve beldelerin dışında kalan ama aynı zamanda daha önce güçlü olduğu noktalarda hdp adaylarını destekleyeceğini açıklamıştı. 

bbc türkçe’ye konuşan tan, hdp'yi marjinal solla sınırlı kaldığı, din ve islamiyet’le barışık olmadığı için eleştiriyor. tan’a göre, kürt islamcılar ile türkiyeli müslümanlar hdp’ye sıcak bakmıyor ve hdp projesi bütün liberal demokratları, müslüman demokratları, kürt halkının büyük bir kısmını içine alamadı. aksine marjinal türk soluyla sınırlı kaldı.

akp'ye giden oyları geri almalıyız

altan tan, bdp'nin takip edeceği en doğru yolun, kürtlerin yarısının ak parti'ye giden oyları geri alacak; türkiye'deki liberalleri, demokratları, sosyal demokratları kucaklayacak bir geniş proje olduğu görüşünde. onun için de kürt sorununa çözüm sürecinde pkk lideri abdullah öcalan'dan gelen ilk mektupta yer alan 'türkiyelileşmek' perspektifini takip etmek gerek.

dtk, bdp ile islamcılar arasında engel

altan tan, hem dindar hem de kürt kimliği ile öne çıkan bir politikacı. tan’ın hedefinde, demokratik toplum kongresi de var. bdpli vekil, dtk’yı islami kesim ile bdp'nin "sıhhatlı bir ilişki" kurmasını engellemekle suçluyor. tan'a göre dtk içindeki yaygın kanı, kendilerine göre bir islamcılığın ortaya konulması ve bunun da kontrol edilmesi. 

öcalan’ın 'demokratik islam kongresi' çağrısı

altan tan'a göre bunun için de hapisteki pkk lideri öcalan'ın geçen hafta bdp heyeti aracılığıyla yaptığı 'demokratik islam kongresi' çağrısına kulak vermek gerek. zira, şu anda bu da yanlış yorumlanıyor. 

pkk lideri abdullah öcalan, bdp heyeti aralığıyla yayımladığı bayram mesajında el kaide ve el nusra gibi, 'islama ihanet içinde olan kesimlere' karşı, diyarbakır'da 'demokratik islam kongresi' çağrısı yapmış ve "bu kongre çalışmalarında alevisi, sünnisiyle tüm halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi, kongrenin anlamlı kararlaşmalarla ve kurumsallaşmalarla sonuçlanması son derece önemlidir" demişti. 

bdp içinde istifa krizi

bir süre önce bdp'de eş genel başkanı selahattin demirtaş’ın istifa ettiği haberleri gündeme gelmişti. demirtaş'ın yerel seçimlerde doğu’da uygulanacak kadın kotasına ve hdp içindeki sol partilerle seçim ittifakı kararına itiraz ettiği ve bunun da demirtaş’ı istifanın eşiğine getirdiği ileri sürülmüştü. demirtaş'ın itiraz gerekçelerinden biri olarak hdp bileşenlerinden olan bazı sol grupların ‘marjinal’ olması ve seçimde bunlarla başarı sağlanamayacağını öne sürmesi gösterilmişti. 

kriz batı bölgelerinde hdp ile güneydoğuda ise bdp ile seçimlere girilmesi kararı alınmasıyla aşıldı. 

 

kaynak: bbc türkçe
 

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;