Yunanistan Ekonomik Krizi

Altın Şafak'tan koşullu yardım

Yunanistan'da parlamento önünde gıda paketleri dağıtan aşırı sağcı partinin yardımından yalnızca ülke vatandaşları faydalanabildi.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Yoksullara yardım

Göçmenlere yok

Sağa destek arttı

Yunanlar, parlamento önünde dağıtılan gıdalara büyük ilgi gösterdi. [Reuters]

yunanistan’ın aşırı sağcı altın şafak partisi, parlamento binası önünde yardım paketleri dağıttı. ancak partinin bir ön koşulu vardı, o da yardımları alacak kişilerin yunanistan vatandaşı olması. bu kişilerden kimlik belgelerini yanlarında getirerek vatandaşlıklarını görevlilere kanıtlamaları istendi.

yüzlerce kişi çarşamba günü atina’nın sintagma meydanı’nda kimliklerini partinin yardım paketlerini dağıtan gönüllülere gösterdi. 

yoksulluk ve işsizliğin arttığı ülkede, altın şafak partisi ülkenin siyasi sitemine ve önde gelen partilerine fırsat buldukça saldırıyor.    

aşırı sağcı partinn üyeleri, göçmenlere yönelik düzenlenen saldırılara katılmak ve adolf hitler’e özenmekle suçlanıyor. parti ise ‘neo-nazi’ görüşleri olduğu iddialarını reddediyor. 

halk desteği arttı

altın şafak partisi’nin halk desteği, 2009 yılındaki seçimlerin ardından belirgin şekilde arttı. parti, haziranda yapılan seçimlerde 300 koltuklu parlamentoda 18 koltuk kazandı.

partili bir parlamento üyesi, ap haber ajansına yaptığı açıklamada “altın şafak milliyetçi bir parti ve sonuç olarak yunanların çıkarlarını gözetiyoruz” diye konuştu.

parti, asyalı göçmenlere son günlerde atina ve diğer  bazı kentlerde düzenlenen saldırılarla ilişkisi olduğu iddialarını ise yalanladı.

göçmen grupları ve insan hakları örgütleri ise partiye tepkili. atina kent konseyi üyesi solcu petros constantinou,  “gece insanları dövüyorlar, gündüz ise yiyecek dağıtıyorlar. 

insanların sefaletini oy kazanmak için kullanıyorlar” diye konuştu.  

başbakan destek istedi

öte yandan yunan başbakan antonis samaras, çarşamba günü koalisyon hükümetindeki ortaklardan, kreditörler tarafından talep edilen harcamalardaki kısıntıya muhalefet etmeyi bırakmalarını istedi.

yunanistan'da üç partili koalisyon hükümeti, gelecek iki yıl için 11.5 milyar euroluk harcama kesintisi yapmak zorunda.

kesintilerin yaklaşık 5 milyar euroluk kısmının emekli ve kamu çalışanlarının maaş ve hakları ile sağlık sektöründen yapılacağı ifade ediliyor.

avrupa birliği (ab) komisyonu, avrupa merkez bankası (ecb) ve imf temsilcilerinden oluşan troyka heyeti, eylül ayında atina'yı ziyaret ederek, programın uygulanması ile ilgili son raporlarını oluşturacak. avrupa'da yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasıyla ilgili nihai kararlar bundan sonra alınacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;