Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'da bakanlar belli oldu

Euro yanlısı koalisyon, kabinesini oluşturdu. Yeni hükümette Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Maliye Bakanı ise Vassilis Rapanos olacak.

Haberin Öne Çıkanları

'Her şeyi yapacağız'

Paketi gözden geçirecek

Kısıtlamalara gidecek

Koalisyondaki parti liderlerinin toplantısının ardından kabine belli oldu. [Reuters]

yunanistan'da kabine üyeleri  başbakan antonis samaras'ın koalisyon ortakları  panhelenik sosyalist hareket (pasok) başkanı evangelos venizelos ve demokratik sol (dimar) başkanı fotis kouvelis ile toplantısı sonucu belli oldu. 

yeni hükümette dışişleri bakanı dimitris avramopulos olurken, maliye bakanlığı'na yunanistan ulusal bankası (nbg) başkanı vassilis rapanos getirildi. içişleri bakanı evripidis stilianidis olurken savunma bakanlığına panos panagiotopulos getirilildi. parlamento başkanlığına ise evangelos meymarakis'in isminin önerilmesi bekleniyor.

yeni hükümet üyeleri akşam saat 19.00'da yemin edecek, ardından ilk bakanlar kurulu toplantısı yapılacak. 

'umut' koalisyonu

beş yıl boyunca süren ekonomik durgunluğu aşamayan yunanistan bu kez yeni demokrasi partisi (nd) antonis samaras liderliğinde  düzlüğe çıkmayı umuyor.

61 yaşındaki eski dışişleri bakanı samaras, koalisyon için pasok ve dimar'ın desteğini almıştı.

bu üç parti de yunanistan’ın euro bölgesi üyeliğini destekliyor ve ab ve imf ile anlaşılan kurtarma paketini almak için gerekli kemer sıkma önlemlerini yerine getirmeyi hedefliyor. 
yunanistan’da yaklaşık yedi haftadır süren siyasi kriz ve hükümetin kurulamamasının avrupa’yı daha derin bir mali krize itmesinden endişe ediliyordu.

samaras, başbakanlık yeminnin ardından “uzun süreli bir istikrar ve umut hükümetini kurmak için gerekli çoğunluğa sahibim. yetkimiz dahilinde insanlarımızı ekonomik krizden çıkarmak için her şeyi yapacağız. bu yarın sabah yeni kabineyi gördüğümde onlardan isteyeceğim ilk şey olacak”  ifadelerini kullandı.

paketi gözden geçirme sözü

antonis samaras seçim kampanyası sırasında, yoğun kemer sıkma önlemlerini şart koşan  kurtarma paketinin yeniden gözden geçirilmesini siteyeceğini söylemişti. bu sözü, onun uluslararası  kreditörler karşısında zor durumda kalmasına neden olabilir.

samaras’ı ve yeni koalisyonu zorlu bir dönem bekliyor. zira yeni hükümet, bütçe kısıtlamalarını yönetmek, devlete ait şirket ve gayrımenkulleri özelleştirmek ve gelecek yıllarda kamu sektöründe 150 bin hizmet çalışanını işten çıkarmak zorunda. 

iki yıldır kemer sıkma paketleriyle hayat standardı önemli ölçüde düşen yunan halkının öfkesi de samaras’ı bu görevinde zorlayabilecek durumların başında geliyor.

yunan ekonomisi 2010 yılından bu yana ayakta kalabilmek için diğer ab ülkelerinin ve imf’nin kredisine ihtiyaç duyuyor. atina bunun karşılığında bütçe kısıtlamasına giderek maaşları azaltıyor ve vergileri artırıyor.

işsizlik oranının yüzde 22’nin üzerine çıktığı ülkede, çok sayıda iş yeri kepenk indirmek zorunda kaldı. 

iki yıldır ekonomik krizle mücadele eden ve ab'nin ortak para birimi euro'dan çıkması gündeme gelen yunanistan'da, 6 mayıs'taki genel seçimlerinin ardından cumhurbaşkanı  papulyas hükümeti kurma görevini ilk olarak nd lideri antonis samaras'a, ardından syriza lideri alexis tsipras'a, son olarak da pasok'un lideri evangelos venizelos'a vermişti. ancak üç liderin de çabaları sonuçsuz kalması üzerine seçimlerin yenilenmesi kararlaştırılmıştı.

kayanak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;