IŞİD

Bağdat ABD'den müdahale istedi

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ilerleyişini sürdüren IŞİD'e yönelik hava saldırısı düzenlemesi için ABD’den talepte bulunduklarını ilan etti.

Konular: Irak, Ortadoğu

zebari bir arap televizyon kanalına yaptığı açıklamada, isim vermeden 'militanlara' karşı hava saldırısı düzenlemesini abd'den resmen talep ettiklerini duyurdu.

zebari ayrıca, iran'ın bağdat'a yardım amacıyla herhangi bir müdahalede bulunmadığını ancak 'her şeyin mümkün olduğunu' söyledi.

abd genelkurmay başkanı martin dempsey de, irak’ın abd’den müdahale talebinde bulunduğunu doğruladı.

dempsey, abd’nin bu çağrıya olumlu yanıt verip vermeyeceğine dair soruya ise, “işid’e karşı harekete geçmek abd’nin ulusal çıkarlarına uygundur” cevabını verdi.

abd'nin körfez hamlesi

abd yönetimi, geçtiğimiz hafta güvenliği artırmak amacıyla basra körfezi’ne üç savaş gemisi yollamıştı.

abd başkanı barack obama ise irak’a asker göndermelerinin söz konusu olmayacağını belirtmişti.

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.
işid’in bölgeye yaptığı saldırının ardından irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

işid suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

işid, hedefinin bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

irak’ta bir süredir şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. ülkenin en büyük şii otoriteleri ayetullah ali sistani, ammar el hekim ve mukteda sadr, şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’de etkili olan örgüt son olarak musul’da kontrolü ele aldı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;