Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de cezalar onandı

Temyiz Mahkemesi, ülkede geçen yılki isyan nedeniyle yargılanan 13 aktiviste verilen hapis cezalarını bozmadı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Yedi kişiye müebbet

Karar nihai

Kaçanlar da var

Bahreyn'de Şii göstericiler hapiste tutulan aktivistlerin serbest bırakılmasını istiyor. [AFP]

körfez ülkesi bahreyn’de temyiz mahkemesi, geçen yıl çıkan isyanın liderlerinden 13 kişiye verilen hapis cezalarını onadı. mahkemenin kararı, ülkedeki protesto gösterilerini yeniden tetikleyebilir. 

aktivistler ilk olarak askeri bir mahkeme tarafından beş yıl ile ömür boyu arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardı. bu cezalar, eylül ayında sivil bir mahkeme tarafından onanmıştı. 

başkent manama’da bulunan avukat muhammed cişi, ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, temyiz mahkemesi'nin kararının nihai olduğunu ve bozulamayacağını söyledi. cişi, cezaya çarptırılan 20 kadar muhalif liderden sadece 13’ünün temyize başvurduğunu, bunlardan bazılarının ülke dışına çıkıp saklandıkları için duruşmalara katılmadığını belirtti. 

bahreyn'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yedi kişi arasında insan hakları aktivisti abdulhadi havace ile muhalif lider hasan muşeyma da bulunuyor. havace, geçen yıl aldığı hapis cezasını protesto etmek için başladığı açlık grevini 110 gün sonra haziran ayında noktalamıştı. maşeyma ise muhalif şii grup hak hareketi’nin lideri.

muhaliflerden tepki

öte yandan, bahreyn'de muhalifler temyiz mahkemesi'nin aktivistlere verilen cezaları onamasını sert şekilde eleştirdi. 

bahreyn’in önde gelen muhalif grubu el vifak’ın lideri ali selman, twitter hesabından yaptığı açıklamada, kararın 'ülkede radikal refomlar yapılması gerektiğini doğrular nitelikte' olduğunu söyledi.

dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden amnesty international (uluslararası af örgütü) da, kasım ayında bahreyn’den hapisteki 13 aktivisti serbest bırakmasını istemişti.

örgüt, bu yönde atılacak bir adımın, monarşinin reform konusunda kararlı ve insan haklarına saygılı olduğunun göstergesi sayılacağını vurgulamıştı. 

sünniler yönetiyor

abd’nin 5. filosu'na ev sahipliği yapan sünni monarşi, basra körfezi’nde iran karşısındaki konumu nedeniyle washington için stratejik konuma sahip.

uluslararası insan hakları federasyonu adlı gruba göre bahreyn'de şubat 2011'de başlayan isyan sırasında en az 80 kişi hayatını kaybetti. isyan ise bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden gönderilen askerlerin müdahalesiyle bir ay içinde bastırılmıştı.

bahreyn'de son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında 'muhalif eylemcilere kötü davrandıkları' gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. ancak nüfusun yüzde 70'ini şiilerin oluşturduğu ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni el halife ailesinin çabaları, muhalifler tarafından yetersiz görülüyor.

şiiler, bahreyn siyasetinde eşit temsil edilmediklerini ve ülkede üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını söylüyor. şiiler, düzenledikleri gösterilerde, hapiste tutulan aktivistlerin serbest bırakılmalarını talep ediyor.  

bahreyn'de şiilerin protesto gösterileri, başta başkent manama’nın dış bölgelerinde olmak üzere sürüyor.

muhalifler, başbakanın görevden ayrılmasını ve hükümete seçimle başa gelen parlamentonun çoğunluğun desteğini alan bir kişinin başkanlık etmesini istiyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;