Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de yürüyüşe izin yok

Rejimi değiştirmeyi hedefleyen gösterilerin ikinci yıldönümü öncesinde İnci Meydanı'na yürümek isteyen grup, polis tarafından biber gazıyla dağıtıldı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

14 Şubat hareketi

Polis durdurdu

Taraflar pazar görüşmüştü

İlk kez 14 Şubat 2011 tarihinde meydanlara inen muhalif aktivistler, bir haftadır yeniden sokaklara çıkıyor. [Reuters]

bahreyn polisi, hükümet karşıtı eylemcilerin başkent manama'daki gösterilerin sembolü haline gelen inci meydanı’na yürüyüşüne izin vermedi ve protestoculara gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

gösteriyi, ülkedeki önde gelen muhalif partilerden vifak başkentin hemen dışındaki sanabis köyünde organize etti. katılımcıların toplanmasıyla başlayan protestonun ilerleyen saatlerinde, bazı göstericiler köyden ayrılarak inci meydanı’na yöneldi.

kendilerine 14 şubat hareketi adını veren ve çoğunluğu gençlerden oluşan grup, ellerinde bahreyn bayraklarıyla meydana doğru yürürken 'hükümet istifa' sloganları attı.

içişleri bakanlığı, twitter’dan yaptığı açıklamada, muhaliflerin göterisinin sona ermesinin ardından bir grup sabotajcının ayaklanma çıkararak yolları kapattığını duyurdu. bakanlığa göre, resmi yetkililer bu kişilere yasal işlem yapmak zorunda kaldı.

diyalog süreci başladı  

bahreynli göstericiler, yaklaşık 40 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan prens halife bin salman’ın istifasını ve yeniden başlayan ulusal diyalog sürecinin ilerlemesini istiyor.

ülkede hükümet ve muhalifler 18 aydan sonra ilk kez pazar günü masaya oturmuş ve haftada iki kez bir araya gelmek üzere sözleşmişti. alınan karara göre, taraflar pazar ve çarşamba günleri buluşacaktı. 

bir önceki görüşmeler 2011 yılı temmuz ayında gerçekleşmiş, bir çok grubun boykot ettiği görüşmeye vifak grubu da gönülsüz olarak katılmış ancak süreçte çözüme gidilememişti.

gösterilerin ikinci yıldönümü

muhalif aktivistler bahreyn’de gösterilerin 14 şubat’ta yaşanacak ikinci yıldönümü öncesinde bir haftadır sokaklarda. bahreyn’deki gösterilerin başını, kendilerine eşit haklar verilmediğini savunan şiiler çekiyor. nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı şii olan bahreyn, anayasal monarşiyle yönetiliyor.

abd’nin 5. filosu'na ev sahipliği yapan ülke, basra körfezi’nde iran karşısındaki konumu nedeniyle washington için stratejik öneme sahip.

2011 yılının ilk aylarında protestocular inci meydanı’nda yaklaşık bir ay boyunca kamp kurmuştu. göstericiler, mart ayı ortasında meydandan zor kullanılarak çıkarılmıştı.

uluslararası insan hakları federasyonu adlı gruba göre, isyan sırasında en az 80 kişi hayatını kaybetti. göstericileri dağıtmaya çalışan bahreyn güvenlik güçlerine suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden gönderilen askerler yardım etmiş ve isyan bir ay içinde bastırılmıştı.

hükümet olayları soruşturmak için bağımsız bir komite kurmuştu. komite, 2011’in sonunda yayınladığı raporunda çoğunluğu barışçıl olan göstericilere karşı güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandıklarını belirtmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;