Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Bakan çocukları ve Sarraf'a tahliye

17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan iki bakanın oğlu ve iş adamı Rıza Sarraf cezaevinden çıktı. 17 Aralık soruşturmasında tutuklu kalmadı. Başbakan Erdoğan, tahliyelerle ilgili "Adalet yerini buldu" dedi.

İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, 17 Aralık'taki operasyonla tutuklandıktan 70 gün sonra tahliye edilmişti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

17 aralık'ta istanbul merkezli başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan eski içişleri bakanı muammer güler'in oğlu barış güler, eski ekonomi bakanı zafer çağlayan'ın oğlu salih kaan çağlayan, iranlı iş adamı rıza sarraf ve hikmet tuner ile özgür özdemir serbest bırakıldı.

tahliye gerekçesinde; atılı suçların lehlerine değişme ihtimâli, konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimallerinin olmaması, sabit ikametgah sahibi olmaları ve delillerin toplanması gösterildi.

rıza sarraf, barış güler ve salih kaan çağlayan tahliye kararının ardından cuma günü saat 17:00 sıralarında metris cezaevi'nden çıktı.

soruşturmayı yürüten savcı ekrem aydıner karara itiraz edeceğini söyledi. 

bu isimler her cuma ikametlerine en yakın karakola gidip mesai saatleri içinde imza vermek zorunda.

mahkeme, şüpheliler haklarında yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

bu tahliyelerle birlikte 17 aralık soruşturmasında tutuklu kalmadı.

'hak yerini buldu'

başbakan erdoğan, tahliyelerle ilgili ilk değerlendirmesini balıkesir'de yaptı. mitingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan erdoğan, "bir kısım paralel yargı maalesef çok haksız mesneti olmayan adımlar attılar ve şu anda ben er geç hak yerini bulacaktır diye bir temennim vardı ve hak yerini buldu. temenni ederim ki buna benzer birçok mağdur olan insanlar vardı o mağdur olan insanlar da hakkın tecellisiyle bu hapishanelerden bir an önce çıkma imkanı yakalasınlar" dedi.

adalet bakanı bekir bozdağ da seçim bölgesinde habercilerin tahliyelere ilişkin sorusuna şu cevabı verdi: 

"sonuçta bir adli karardır. soruşturma benim bildiğim kadarıyla devam ediyor. soruşturma devam ettiği için şu aşamada bir şey söylememiz doğru olmaz. soruşturma süreci içerisinde verilen tutuklama kararı veya verilen tahliye kararı tamamen mahkemenin takdirinde olan bir konudur. yani bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz."

'karar kara bir leke''

mhp genel başkanı devlet bahçeli ise tahliyelerler ilgili yazılı bir açıklama yaptı. mahkemenin başbakan ve hükümetin etkisi altında kaldığını söyleyen bahçeli,  "bu karar adaletin alnına çalınan kara bir lekedir. başbakan erdoğan hırsız ve rüşvetçileri yargının elinden almış, milli vicdanlarda derin bir yara açmıştır" dedi.

istifaya götürdü

17 aralık'ta başlatılan operasyondan hemen sonraki gün barış güler'in evinde yapılan aramalarda görüntülenen paralar çok tartışıldı.

barış güler ve kaan çağlayan 21 aralık'ta tutuklanmıştı. 25 aralık'ta da iddialara adları karışan bakanların istifaları peş peşe geldi.

önce zafer çağlayan hemen ardından da muammer güler bakanlıktan istifalarını açıkladı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;