Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Barış Güler'in evinden ilk fotoğraflar

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlunun evinde yapılan aramada yüklü miktarda para bulundu. Evde çekilen fotoğraflar basına sızdı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yüklü miktarda para

Gülbahar Aslan serbest

Soruşturmalar 2012'den

bazı siyasetçilerin akrabalarını ve üst düzey yetkilileri kapsayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sürüyor. son olarak, salı sabahı gözaltına alınan içişleri bakanı muammer güler'in oğlu barış güler'in evinde yapılan arama sırasında polisin çektiği fotoğraflar medyaya sızdı. fotoğraflarda, 6 kasa ve bu kasalardan çıkan yüklü miktarda para dikkat çekiyor.

fotoğraflardan birinde para sayma makinası var. makinanın polis tarafından mı getirildiği yoksa güler'e mi ait olduğu açıklanmadı.

halen gözaltında bulunan azeri iş adamı rıza sarraf'ın teknik takip sırasında içişleri bakanı güler ile yaptığı iddia edilen bir telefon görüşmesi de basına sızdı. iddiaya göre sarraf bakan güler'e, “bir sor bakalım beni dinliyorlar mı?” diye soruyor. polislerin kendisini takip ederek buluşma yerlerini izlediklerini anlatıyor.

soruşturma kapsamında halkbank genel müdürü süleyman aslan’ın evinde yapılan aramada da 4,5 milyon dolar nakit para bulundu. paranın evdeki kütüphanede ayakkabı kutuları içine yerleştirilmiş olarak bulunduğu öğrenildi.

operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan süleyman aslan'ın eşi gülbahar aslan savcının talimatı ile serbest bırakıldı. savcı 28 şüpheli için ise ek gözaltı süresi istedi.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, söz konusu üç ayrı soruşturmanın da 2012'de başlatıldığını açıkladı. soruşturmaların başladığı tarihler, 14 şubat, 13 eylül ve 20 eylül. açıklamada, "bu soruşturmalarda sivil vatandaşların yanında bir kısım kamu görevlileri de şüpheli olarak bulunmakta...soruşturmalardan ikisi genel olarak imar kanuna ve kıyı kanunu muhalefet etmek şeklinde olup kamu görevlilerinin rüşvet aldığı ve görevini suistimal ettiği iddiaları da bulunmaktadır" ifadeleri yer aldı. 

şimşek: içişleri bakanı'na ulaşamadım

istanbul merkezli operasyon meclis genel kurulu’nun da gündemindeydi. muhalefetin hükümete eleştirilerini yönelttikleri isim, bütçe görüşmelerinde yer alan maliye bakanı mehmet şimşek oldu.

chp grup başkanvekili muharrem ince operasyonun ardından istanbul’da beş şube müdürünün neden görevden alındığını sordu. ince, “bu ahlaki midir, doğru mu, hukuka ve vicdana uygun mu?” diye sordu.

şimşek, konunun yargıya intikal ettiğini hatırlattı, yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi. maliye bakanı, “emniyet müdürlerinin görevden alınması meselesine gelince; arada, içişleri bakanımızı aradım, ulaşamadım...kim yanlış yapmışsa yargı gereğini yapar” dedi.

'başbakan kirli bir çukurun üzerinde' 

chp sözcüsü ve genel başkan yardımcısı haluk koç ise hükümeti yolsuzluk iddialarının üstünü örtmeye çalışmakla suçladı. koç düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“allah’ın ve mevlâna’nın huzurunda yaşananları görmezden gelip mağduriyet üretme peşindeki başbakan senin sözün olmayacak mı? altın kirli bir çukurun üzerinde oturuyorsun. günde iki saat konuşuyordun, gıkın çıkmıyor. gel hesap ver millete, bu bakanlar niye istifa etmedi. çünkü ucu sana dokunuyor. turbun büyüğü heybede mi? maalesef demokrasinin ırzına geçilmeye devam ediliyor, demokrasi katlediliyor”. 

mhp grup başkanvekili oktay vural da yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun 2014 bütçesine gölge düşürdüğünü savundu. vural, "bu bütçe, yolsuzluk ve rüşvet bütçesi olarak tarihe geçecektir. bu bakanların bütçesini görüşüyoruz. bütçe oylaması bir güven oylamasıdır. bir süre beklenmeli sonra bütçe ile ilgili nihai oylama yapılmalı. çünkü belki de görevden ayrılmak zorunda olacak bakanlar çıkacaktır. belki de cumhurbaşkanı'nın atacağı birtakım adımlar olacaktır. belki azil müesseseleri olur” diye konuştu.

50 kişi gözaltında

yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, kara para aklama, rüşvet ve usulsüz inşaat ruhsatı verildiği suçlamalarıyla açılmıştı. salı sabahı başlayan operasyon sonrası çarşamba günü ise istanbul'da beş emniyet müdürü görevden alınmış ve yerlerine yenileri atanmış, dosya başsavcı vekili zekeriya öz'den alınmış, ek savcılar atanmıştı.

gözaltında bulunan 50 kişi arasında barış güler ve rıza sarraf'ın yanı sıra, çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar’ın oğlu abdullah oğuz bayraktar, ekonomi bakanı zafer çağlayan’ın oğlu kaan çağlayan, halk bankası genel müdürü süleyman aslan ve fatih belediye başkanı mustafa demir ile bazı iş adamları ve bürokratlar da bulunuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;