Türkiye

Başörtüsü sorunu Meclis'te de çözüldü

14 yıl sonra Meclis'te bir ilk yaşandı. AK Partili dört milletvekili başörtüleriyle Genel Kurul'a girdi. Salonda uzlaşma mesajları vardı.

AK Partili dört kadın milletvekili Genel Kurul çalışmalarına başörtüleriyle katıldı. [AA]

tbmm genel kurulu'na 1999'dan bu yana ilk kez başörtülü milletvekilleri katıldı. hac dönüşü başörtülerini çıkarmama kararı alan ak parti konya milletvekili gülay samancı, denizli milletvekili nurcan dalbudak, kahramanmaraş milletvekili sevde bayazıt kaçar ve mardin milletvekili gönül bekin şahkulubey, genel kurul'a başörtülü kıyafetleriyle geldiler. 

başörtülü vekiller salona girince ak parti milletvekilleri alkışlamadı. muhalefetin de olumsuz bir tepkisi olmadı. 

ayrı ayrı yerlerine oturan dört vekili, ak partililer yanlarına giderek tebrik etti.

chp uşak milletvekili dilek akagün yılmaz, genel kurul'a üstünde türk bayrağı ve atatürk resmi baskısı olan bluzla geldi.

denizli milletvekili nurcan dalbudak'ın ilk açıklaması, "çok mutluyum" oldu. ak parti milletvekili ertuğrul günay kendisine, "yakıştı size" diye karşılık verdi. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten ilk tepki

“siyasi parti genel başkanlarına, yöneticilerine gösterdikleri olgunluk için teşekkür ediyorum. bu olay türkiye’de demokrasinin hangi noktaya geldiğinin göstergesidir. tbmm kendi tarihi niteliğine yakışan bir müzakere gerçekleştirmiştir. bu olgunlukla sorunları tartışırsak çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. keşke bu olgunluğu çok daha önce gösterebilseydik. herkese teşekkürler. geçmiş olsun.”

oturumu yine bu yıl hacca giden milliyetçi hareket partisi milletvekili ve meclis başkanvekili meral akşener yönetti. 

genel kurul'un açılışında, ana muhalefet partisi chp usul tartışması talep etti. chp'nin gerekçesi, geçirdiği kazada bir kolunu ve bacağını kaybeden milletvekili şafak pavey'in pantolon giyme talebinin daha önce meclis'te kabul edilmemiş olmasıydı.

partilerin grup başkanvekilleri kendi aralarında toplantı yaptıktan sonra, genel kurul tekrar açıldı.

partilerin ilk açıklamaları

ana muhalefet partisi chp grup başkanvekili muharrem ince kürsüden, ak parti'nin başörtüsü üzerinden siyaset yaptığını öne sürdü "seçim yaklaşırken mağdur edebiyatı yapmanıza izin vermeyeceğiz" dedi. ince'nin "başörtülü de, başörtüsüz de bizim bacımız" sözleri, ak parti sıralarından da alkış aldı. 

bdp grup başkanvekili pervin buldan ise, "ikinci merve kavakçı olayı yaşanmadığı için tüm partileri kutluyorum. bu zafer sokaklarda kadınların bugüne kadar yaptıkları eylemlerin sonucunda gerçekleşmiştir" diye konuştu. 

mhp genel başkan yardımcısı ruhsar demirel ise, "dört kadın milletvekiline mobbing yapılıyor. artık bizim üzerimizden siyaset yapılmasın" ifadelerini kullandı. 

ak parti istanbul milletvekili mihrimah belma satır da başörtülü milletvekillerinin meclis'te olmasının, hukuk devletinin gereği olduğunu söyledi.

hdp eş genel başkanı sebahat tuncel de "verilen mücadele sayesinde bu ayıp ortadan kalktı" diye konuştu.

oturumda chp istanbul milletvekili şafak pavey de söz aldı. "bu kürsüde, meclis’te pantolon giymesi erkekler tarafından engellenmiş bir kadın olarak konuşuyorum" dedi.

başbakan yardımcısı bülent arınç da, bütün konuşmacılara teşekkür etti, "herkes olgunluk gösterdi, meclis’e yakışan budur" diye konuştu. 

meclis'te 'pantolon' uzlaşısı

dört kadın milletvekili meclis'e başörtülü gelince, muhalefet pantolon yasağını gündeme getirdi. chp istanbul milletvili şafak pavey, daha önce meclis'e pantolonla girmesinin engellendiğini hatırlattı. 

meclis başkanı cemil çiçek ise tartışmalara son noktayı koydu. çiçek, içtüzüğün özünde uzlaşma olduğunu ve pavey'in pantolonla meclis'e gelebileceğini söyledi. "bugünkü atmosfer öncekilerden çok farklı. dün kabul etmediğimizi bugün anlayışla karşılayabilirsiniz." dedi.

14 yıl sonra ilk kez

meclis'e başörtüsü ile giren ilk milletvekili 1999 yılında merve kavakçı olmuştu. ancak, dönemin fazilet partisi milletvekili kavakçı'nın başörtülü meclis deneyimi kısa sürmüştü.
 
dönemin başbakanı bülent ecevit kavakçı'nın meclis'e başörtüsü ile girmesi üzerine kürsüye çıkarak bir konuşma yapmış ve "burası devlete meydan okuyacak yer değildir. bu hanıma haddini bildiriniz" diye konuşmuştu. bu konuşmanın ardından kavakçı genel kurul'dan çıkmış ve bir daha da meclis'e gelmemişti.
 
milletvekili andını da okuyamayan kavakçı, daha sonra abd vatandaşı olduğunu bildirmediği gerekçesiyle bakanlar kurulu kararıyla türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;