Afrika

BM Sudan sınırı için devrede

Güvenlik Konseyi, Hiclic petrol bölgesi için çatışan Sudan ve Güney Sudan'dan ordularını sınırdan çekmelerini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

16 km şartı

'Kimyasal iddiası'

Bölünme sonrasında petrol yatakları Güney Sudan'da rafineriler ise kuzeyde kalmıştı. [AFP]

bm güvenlik konseyi, sudan ve güney sudan'a aralarındaki sınır çatışmalarına bir an önce ve koşulsuz son vermeleri çağrısında bulundu. güvenlik konseyi üyeleri, iki ülkenin güvenlik güçlerini geçen yıl belirlenen sınırdan 16 kilometre içeri çekmelerini istedi.

güney sudan’ın geçtiğimi yıl temmuz ayında bağımsızlığını kazanmasıyla zengin petrol yataklarının olduğu hiclic bölgesi iki ülke arasında başlıca sorun olmuştu. bir süredir devam eden çatışmaların nedeni de bu bölgenin kontrolünü ele geçirme çabası.
 
bölünme sonrasında petrol yatakları güney sudan'da rafineriler ise kuzeyde kalmıştı.
 
güvenlik konseyi, önceki gün saldırıları püskürterek, bölgeye giren güney sudan’a askerlerini çekme çağrısında bulunurken, sudan’dan komşu ülkeye yönelik hava operasyonların ve bombardımanı durdurmasını talep etti.
 
güney sudan devlet başkanı salva kiir, yaptığı açıklamada, askerlerinin tartışmalı sınır bölgesinden çekilmeyeceğini belirtmişti. abd ve ingiltere de güney sudan'ı askerlerini geri çekmesi için uyarmıştı.
 
çatışmalar sürüyor
 
son gelen bilgilere göre sınırdaki çatılmalar devam ediyor.
 
sudan silahlı kuvvetler sözcüsü albay es-savarimi halid, çatışmalar sırasında güney sudan askerleri ve milisleri tarafından, uluslararası anlaşmalarca yasaklanmış silahların da kullanıldığını iddia etti.
 
halid açıklamasında, çatışmalarda ölen ve yaralananlar üzerinde yapılan incelemelerde doktorlar tarafından tanımlanamayan maddeler bulunduğunu kaydetti. 
 
yaşanan gelişmeler iki taraf arasında afrika birliği’nin arabuluculuğuyla yapılan barış görüşmelerinin de sonunu getirmişti.
 
hartum hükümeti, çarşamba günü etiyopya’nın başkenti addis abaha’daki müzakere ekibini ülkeye geri çağırdığını duyurdu.
 
hartum’un kararına ilk tepki ise güney sudan meclis başkanı james wani igga’dan gelmiş, komşu ülkenin savaş tehditlerine boyun eğmeyeceklerini açıklamıştı.
 
kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;