Afrika

Sudan'ın saldırısı püskürtüldü

Sınırdaki yeni çatışmaların ardından Güney Sudan petrol bölgesi Hiclic'de büyük ölçüde kontrol sağladı.

Haberin Öne Çıkanları

İki tugay

Hava saldırısı

Nedeni petrol

Sudan'ın petrol rezervlerinin dörtte üçü, bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'da kalmıştı. [AFP]

güney sudan yönetimi komşu ülke sudan’ın sınırda yeni bir saldırı düzenlediğini duyurdu.

ordu sözcüsü philip aguer, savaş uçakları ve ağır topçu ateşiyle gerçekleşen saldırının ardından sudan birliklerinin iki tugay halinde hiclic bölgesine girdiğini, burada yaşanan çatışmalarla geri püskürtüldüğünü aktardı. 

geri çekilme haberini sudan makamları da doğruladı. sudan askeri sözcüsü birliklerin kuzeye kaydırıldığını açıkladı.
 
bu gelişmeyle, zengin petrol yatakları nedeniyle iki ülke arasında çatışma konusu olan hiclic bölgesindeki kontrol büyük ölçüde güney sudan’ın kontrolüne geçti.
 
geçen temmuz ayında güney sudan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla hiclic bölgesi iki ülke arasında başlıca çatışma konusu olmuştu. 
 
mart ayında başlayan ve yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği çatışalar nedeniyle, afrika birliği her iki ülkeyi askerlerini sınırın 10'ar kilometre gerisine çekmelerini talep etmişti.
 
bm güvenlik konseyi de bir bildiriyle taraflara itidal çağrısı yapmıştı. konsey, sudan ve güney sudan hükümetlerine çağrı yaparak iki ülke arasında güvensizliğe neden olan konuların diyalog yoluyla çözülmesi için maksimum çaba gösterilmesini istemişti. 
 
güvenlik konseyi, sudan ve güney sudan'ı ayıran sınır bölgesindeki çatışmayı tetikleyecek, insani krizi derinleştirecek daha fazla sivil kayba neden olacak askeri çatışmalardan dolayı alarm durumunda olduğunu belirtmişti. 
 
güney sudan’ın başkenti juba’dan bildiren al jazeera muhabiri hytham owait, son saldırının iki taraf arasında zaten duraklamış olan barış görüşmelerini tamamen ortadan kaldırabileceğine işaret etti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;