Afrika

Sudan görüşmeleri Etiyopya'da

Sınırdaki çatışmalar sonucu ilişkileri gerilen Hartum ve Cuba temsilcileri, başkent Addis Ababa'da müzakere masasına oturacak.

Haberin Öne Çıkanları

Afrika Birliği: Askerleri çekin

BM: Diyalogla çözün

ABD: Sorumlusu Hartum

Petrol rezervlerinin yüzde 75'i Güney Sudan'da olmasına rağmen ihracat ve rafineriler Sudan'ın elinde bulunuyor. [AFP]

güney sudan ve sudan arasında sınır bölgesinde çıkan çatışmaların ardından, taraflar perşembe günü etiyopya'nın başkenti addis ababa'da bir araya gelerek konuyu masaya yatıracaklar. 

komşular arasındaki ilişkiler güney sudan’ın geçen yıl bağımsızlığını ilan etmesinin ardından gergin. 

iki ülke arasındaki sorunlar petrol gelirlerinin paylaşımından kaynaklanıyor. heglig petrol üretim sahasında yaşanan son çatışmalarla ilgili olarak her iki taraf da birbirini suçluyor.

sudan dış ilişkiler bakan yardımcısı, hartum yönetiminin güney sudan ile savaş istemedğini, ancak onların bu konuda bastırması halinde kendilerini savunacaklarını söyledi.

güney sudan baş müzakerecisi pagan amum ise görüşmelerle ilgili iyimser yaklaşım sergiledi. bizim başarmak istediğimi düşmanlıkların sona erdirilmesi diyen amum, çatışmaları durdurmayı ve bunların savaşa yol açmasını engellemeyi istiyoruz” diye konuştu.

heglig  petrol sahasında çatışmalar

geçtiğimiz günlerde büyük kısmı sudan kontrolünde bulunan heglig petrol bölgesinde iki ülke kuvvetleri arasında çatışmalar yaşanmıştı. 

afrika birliği, iki ülke arasında 'patlak veren güvenlik durumundan' dolayı derin endişe duyduğunu belirtmiş ve taraflardan askerlerini sınırın 10'ar kilometre gerisine çekmelerini talep etmişti.

sınırda çıkan çarışmaların ardından sudan'ın hava bombardımanı yaptığı  iddiası da ortaya atılmıştı.

güney sudan istihbarat bakanı gideon gatpan,  kara saldırıları çarşamba sabah saatlerinde sona erdiğini, ancak gece saatlerinde hava bombardımanının devam ettiğini öne sürmüştü. gatpan, saldırılarda ölen olmadığını belirtmişti.

sudan, ise hava saldırısı yaptığı iddialarını yalanlamıştı. sudan dışişleri bakanlığı, sudan'ın güney sudan'ı bombalamayacağını ve savaş arayışında olmadığını bildirmişti.

hartum hükümeti  kara kuvvetlerinin güneyin topçu pozisyonlarına saldırdığını ise doğrulamıştı. hükümet, saldırının sebebinin  bu mevzilerden heglig petrol üretim bölgesine ateş açılması olduğunu öne sürmüştü. 

güvenlik konseyi de devrede

bm güvenlik konseyi de bir bildiriyle taraflara itidal çağrısı yapmıştı. konsey, sudan ve güney sudan hükümetlerine çağrı yaparak iki ülke arasında güvensizliğe neden olan konuların diyalog yoluyla çözülmesi için maksimum çaba gösterilmesini istemişti. 

güvenlik konseyi, sudan ve güney sudan'ı ayıran sınır bölgesindeki çatışmayı tetikleyecek, insani krizi derinleştirecek daha fazla sivil kayba neden olacak askeri çatışmalardan dolayı alarm durumunda olduğunu belirtmişti. 

öte yandan bm genel sekreteri ban ki-moon sudan-güney sudan sınırındaki çatışmaların sona ermesi çağrısında bulunmuştu.

bm sözcüsü martin nesirky, ban'ın sınır bölgesindeki çatışmalar nedeniyle büyük kaygı duyduğunu; sudan ve güney sudan hükümetlerinden de daha önce vardıkları mutabakatın gereğini yerine getirmelerini istediğini belirtmişti.

'hartum'un sorumluluğu fazla'

abd dışişleri bakanı hillary clinton ise olaylarda hartum hükümetinin sütüne düşen sorumluluğun daha fazla olduğunu söylemişti.

clinton, ''biz, hartum yönetiminin üstüne düşen sorumluluğun daha fazla olduğunu düşünüyoruz, çünkü ağır silahlar kullanması, uçaklar ve diğer araçlarla bombardımanlar yapması kesinlikle hartum hükümetinin orantısız güç kullandığının delilidir'' diye konuşmuştu.

sudan’da 1983-2005 yılları arasında yaşanan iç savaşta hartum hükümeti  ve güneydeki siyancılar arasındaki çatışmalarda  yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetti. 2005 yılında yapılan barış anlaşmasının ardından temmuz ayında sudan bağımsız oldu. petrol rezervlerinin yüzde 75'i güney sudan'da olmasına rağmen ihracat ve rafineriler sudan'ın elinde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;