Amerika

Brezilya'da reform kararı

Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, ülkede toplu taşımanın geliştirilmesine katkı yapacak bir plan hazırlayacağını, petrolden elde edilen gelirin de eğitim için kullanılacağını söyledi.

Konular: Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Roussef söz verdi

Sokaklar insan seli

Brezilya'da gösteriler 2 Haziran'da ulaşım ücretlerine yapılan zamla başlamışt [Reuters]

brezilya’da sokak gösterileri başta rio olmak üzere yaklaşık 30 şehirde devam ediyor. ülke genelinde bir  milyondan fazla kişiyi sokağa döken gösteriler sonrasında, cumhurbaşkanı dilma rousseff, hükümet karşıtı eylemleri ve gerginliği sona erdirmeyi amaçlayan bir dizi reform planı açıkladı.

dilma rousseff, cuma günü yaptığı konuşmada petrol gelirlerini eğitime ayırmaya karar verdiklerini açıkladı. rousseff, brezilya'nın kötü durumdaki sağlık sektörü için de yurt dışından binlerce doktor getirme sözü verdi.

rousseff, brezilya hükümetinin göstericileri dinlemeye hazır olduğunu, fakat şiddet yanlılarına aynı muamelenin yapılmayacağını da söyleyerek, göstericilerin liderleriyle görüşeceğini sözlerine ekledi.

bir milyon kişi sokağa döküldü

ülkede toplu taşımaya gelen 10 sentlik zammın ardından başlayan protesto gösterilerinde perşembe akşamı sokağa dökülenlerin sayısı bir milyonu geçti.

yaklaşık 300 bin kişi ülkenin en büyük kentlerinden rio de janeiro’da bir araya geldi. polis, belediye binasına taş atarak yaklaşan göstericileri biber gazı ile dağıttı. polisin müdahalesi kalabalığın paniğe kapılmasına neden oldu. çatışmalar sırasında en az bir kişi yaralandı.

başkent brasilia’dea ise polis dışişleri bakanlığı’na yürümek isteyen göstericilerin  önünü kesti. askeri polis uzun süren mücadelenin ardından binanın çevresini kordon altına aldı.

sao paulo’da ise 110 bin kişi kentin ana caddelerinden paulista caddesini doldurdu. kalabalık hükümetin toplu taşımaya yaptığı zamda geri adım atmasını kutladı. ancak aşırı solcu bir grup ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

ülkenin kuzey doğusundaki salvador kentinde de polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

zammın iptali yetmedi

brezilya'da gösteriler 2 haziran'da ulaşım ücretlerine yapılan zamla başlamıştı. gösteriler hükümetin zammı geri almasına rağmen devam etmişti.

göstericiler, aynı zamanda 2014 dünya kupası ve 2016 olimpiyat oyunları için de 26 milyar dolardan fazla harcama yapılacak olmasına karşı çıkıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;