Balkanlar

Bulgaristan Türkleri Ana Dil gününü kutladı

Ülke genelinde çeşitli şehirlerde Türklere ait sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen 21 Şubat Ana Dili Günü kutlamalarında Türkçe’nin önemine vurgu yapıldı

Bulgaristan

ana dili günü nedeniyle türklerin en yoğun yaşadığı kırcaali’de türk müziği ve şiir gecesi düzenlendi. törende konuşan güney bulgaristan türkçe öğretmenler derneği (gbtöd) başkanı harun bekir, bulgaristan'da son dönemde türkçe ile ilgili tartışmaların yaşandığını belirtti ve ‘yetkililerden, ana dili yasaklarından ve engellemelerden vazgeçmelerini, aksine bunu desteklemelerini bekliyor ve diliyoruz’ dedi.

kırcaali'deki ana dili günü kutlamasına katılan türkiye'nin filibe başkonsolosu şener cebeci de, türk çocukların bulgarca öğrenmesinin önemli olduğunu ancak bunun asla türkçeyi ihmal ederek yapmamaları gerektiğini söyledi. 

şiirlerin okunduğu, türkülerin söylendiği kırcaali'deki ana dili günü kutlamasına yunanistan ve türkiye'den sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

birleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü (unesco) genel kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 şubat gününü, tüm dünyada “uluslararası ana dili günü” olarak kabul etti ve ilk kez 2000 yılında, kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “dünya ana dili günü” kutlanmaya başlandı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;