Bulgaristan

Bulgaristan'da camiye saldırı

Bulgaristan’da camilerin Başmüftülüğe iadesini protesto eden yaklaşık 2 bin kişilik ırkçı bir grup, Filibe’deki Murad Hüdâvendigar Camisi'ne molotof kokteyli attı.

Konular: Balkanlar
Bulgaristan'da futbol taraftarlarının da aralarında olduğu grup camiye molotof kokteyli attı. [AFP]

filibe’ye bağlı karlovo ilçesindeki kurşun camisi kısa süre önce mahkeme kararıyla bulgaristan başmüftülüğü’ne iade edildi. karara karşı çıkan ırkçı gruplar filibe'deki cami ve türk iş yerlerine saldırdı.

karar belediye tarafından da temyize görütürlürken, milliyetçi ve türk karşıtı sloganlar atan ırkçı grup murad hüdâvendigar camisi’ne molotof kokteyli ve sis bombası attı.  grup, civardaki türk restoran ve kafeteryalarına da saldırdı. olaylara bulgaristan'daki aşırı milliyetçi ataka grubu da katıldı, ancak camiye kendi üyelerinin saldırmadığını açıkladı. 

filibe’deki gösteride en önde büyük haçlar taşıyan papazlar yürüdü. al jazeera türk'e konuşan türk kaynaklar polisin daha önceki ırkçı gösterilerin çapını bildiği halde yeterli önlem almadığından yakındı. gösteride 2 polis ve 4 gösterici yaralanırken, 120 gösterici de gözaltına alındı.

başmüftülük'ten kınama

bulgaristan başmüftülüğü, cuma camisi olarak da bilinen murad hüdavendigar camisi'ne yapılan saldırıyı kınadı. başmüftülük'ten yapılan açıklamada bu tür 'saldırıların, ülkedeki etnik ve dini barışı tehdit ettiği' vurgulanırken "saldırılar müslümanların içine kapanmasına neden oluyor. aynı zamanda bulgar demokrasisi için de ciddi tehdit oluşturuyor" denildi. 

başmüftlük kendilerine ait olan 29 vakıf malı için 26 dava açtıklarını hatırlatırken, protestocuların çoğunun siyasiler tarafından organize edilen futbol taraftarları olduğuna vurgu yapıldı. başmüftülük, "futbol takımları taraftarlarının mahkemelerin nasıl karar alacağını söylemesi kabul edilemez" dedi. 

osmanlı imparatorluğu'nun en çok önem verdiği balkan kentlerinden olan filibe'de birçok osmanlı eseri ve cami bulunuyor. bu eserlerin çoğunun osmanlıca olan isimleri 1990'da çöken komünist yönetim tarafından bulgarca'ya çevrilmişti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;