TBMM

Çiçek'ten yeni anayasa çağrısı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasanın 'zaruri' olduğunu söyledi. 2015 seçimleri nedeniyle Meclis'in önünde fazla zaman kalmadığını belirten Çiçek seçimlere kadar üzerinde uzlaşılan 60 maddelik anayasa değişikliğinin yapılabileceğini belirtti. Çiçek seçim öncesinde Siyasi Partiler ve Seçim kanunları ile Meclis İçtüzüğü'nde de değişiklik yapılması için siyasi partilere çağrı yaptı.

Konular: TBMM, Türkiye
cemil çiçek main
Çiçek yeni yasama yılıyla ilgili beklentilerini Meclis'teki basın toplantısında anlattı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

meclis başkanı cemil çiçek 1 ekim'de başlayacak yeni yasama yılı öncesinde bir önceki dönemin faaliyetlerini değerlendirdi, beklentilerini dile getirdi.

cemil çiçek türkiye'de yaşanan sorunların ve gerginliklerin mevcut anayasa'dan kaynaklandığını söyledi. meclis uzlaşma komisyonu'nun yeni anayasa üzerindeki çalışmalarının sonuçsuz kaldığını hatırlatan çiçek, "tüm partilerin 'evet' diyebileceği bir anayasa yapmanın mümkün olmadığı ortaya çıktı" dedi.

çiçek 2015 seçimleri nedeniyle meclis'in önünde fazla zaman kalmadığını belirtti, "genel seçimlerden sonra oluşacak parlamentonun yeni anayasayı çok geciktirmeden hazırlayacağını ümit etmekteyim" dedi.

"imkansız değil"

çiçek, meclis uzlaşma komisyonu'nda üzerinde mutabakat sağlanan 60 maddelik anayasa değişikliğinin 2015'teki genel seçim öncesi yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtladı: 

"hiçbir şey imkansız değil.  bu meclis milli mücadele'yi yapmış bir meclis. partiler arzu ediyorsa, 60 madde isteniyorsa, dolayısıyla kısmi değişiklik isteniyorsa o da olur." 

"siyasi partiler ve seçim kanunu ile içtüzük değişmeli"

meclis başkanı çiçek seçim öncesinde ise siyasi partiler ve seçim kanunlarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 

yurtdışında yaşayan türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı seçiminde ilk kez bulundukları ülkede oy kullanma hakkına kavuştuğunu ancak katılımın düşük olduğunu hatırlatan çiçek. seçim mevzuatında da değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirtti:

"seçim mevzuatı sadece barajdan ibaret değildir. tabii bu da tartışma konusudur. seçim mevzuatındaki eksikliklerin de giderilmesi gerekiyor."

seçime bir yıldan az bir süre kala seçim kanunlarında yapılan değişikliğin ilk seçimde uygulanamadığını hatırlatan çiçek, bu durumun ayrı bir anayasa değişikliği gerektirebileceğini kaydetti.

çiçek, meclis'teki yasama ve denetim faaliyetlerinin etkin hale gelmesi için içtüzük değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi ve partilere bu konuda çağrı yaptı. meclis başkanı, siyasi etik yasasının da çıkarılmasını istedi. 

"en çok yıpranan ben oluyorum"

meclis başkanı çiçek meclis gündemine torba yasa adıyla gelen düzenlemeleri de eleştirdi. torba düzenlemelerin hukuk kalitesi açısından sıkıntı çıkardığını söyleyen çiçek, "bunun son olmasını diliyoruz. en çok yıpranan da ben oluyorum. herkes meclis başkanı'nı sorumlu tutuyor. ben hukuktan yanayım" dedi.

"meclis kanun fabrikasına döndü"

meclis başkanı çiçek yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin birbirine müdahalesinin ve kendi aralarındaki tartışmaların da yasama faaliyetlerini olumsuz etkilediğini ve bunun sonucunda meclis gündemine pek çok yasal düzenleme geldiğini belirtti:  

"meclis kanun fabrikasına döndü. yürütme ve yargı arasındaki sıkıntıda yargı hukuksal denetim yapmak yerine yerinden denetim yolunu tercih ediyor, yürütme de sorunları kanun çıkarmak yoluyla çözme yoluna gidiyor. erkler birbirinin görev alanına müdahale etmezse bürokratlar da her şeyi kanuna boca etmezse meclis bu kadar çok yasa çıkarmak zorunda kalmaz. bürokrasinin gözü teftişten korkmaktadır. aklına geleni yasa maddesi olarak yazıyor. bu da yasama kalitesini etkiliyor." 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;