Türkiye

Yeni Anayasa başka bahara

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Uzlaşma ihtimali kalmadı" dedi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun başkanlığından çekildi. Komisyon artık hukuken yok hükmünde, ancak muhalefet partileri toplantıları devam ettirmek istiyor.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek 4 siyasi parti liderine mektup yazacak AA

meclis'te 25 aydır çalışmalarına devam eden anayasa uzlaşma komisyonu'nda siyasi partiler sadece 60 madde üzerinde uzlaşabildi. meclis başkanı cemil çiçek, “uzlaşma umudu kalmadı. bu komisyon artık yeni anayasa yapamaz” diyerek komisyon başkanlığından çekildi. çiçek gelinen duruma ilişkin değerlendirmelerini 4 siyasi parti liderine yazacağı mektupta anlatacak.

cemil çiçek’in çekilmesiyle birlikte, meclis başkanı’nın çağrısıyla ve onun başkanlığında toplanması şartı bulunan anayasa uzlaşma komisyonu hukuken ortadan kalkmış oldu. ancak muhalefet partileri, çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirterek kendi aralarında toplandı.

ak parti ise komisyonun ortadan kalktığını gerekçe göstererek toplantıya katılmayacağını duyurdu.

şentop: nafile toplantılar yapıyoruz

muhalefet partileri kendi aralarında toplantılarına devam ederken türkiye büyük millet meclisi’nde bir basın toplantısı düzenleyen ak partili mustafa şentop, “bunun artık çalışması için yeni bir kuruluş iradesine ihtiyaç vardır. dolayısıyla artık anayasa uzlaşma komisyonu kalmamıştır. toplantı yapma ihtimali yoktur.”dedi. "nafile toplantılar yapıyoruz, bu komisyondan artık üzerinde uzlaşılmış bir metin çıkma ihtimali yok" diye konuşan şentop, partisinin yeni anayasa yapma amacından vazgeçmediğini belirtti.

başbakan: bu oyuna gelmeyeceğiz

yeni anayasa çalışmalarında gelinen son durum başbakan erdoğan’ın da gündemindeydi. partisinin grup toplantısında konuşan başbakan, muhalefet partilerinin yeni anayasanın yapılmamasının faturasını ak parti’ye kesmek istediğini söyledi. muhalefetin tutumunu eleştiren erdoğan, “bunların hepsi tutanaklarda var. bu tutanakların hepsi halka açılacak. kim nasıl bir tutum içinde olduğunu göreceğiz. sayın meclis başkanı artık dayanılacak nokta olmadığını söylüyor, mektubunu bekliyoruz. bakalım bize ne bildirecek, ne isteyecek? bizler hep samimi davrandık, bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi.

bdp’nin üç şartı var

bdp eş başkanı selahattin demirtaş ise “akp, mhp, chp kürt karşıtlığında uzlaştı”dedi. kürt sorununun ancak yeni anayasa ile çözülebileceğini belirten demirtaş, “ne anayasa ne özgürlük derdimiz var diyorsanız sayın çiçek bu anayasaya fatiha okusun” diye konuştu. demirtaş yeni anayasa çalışmalarının sürmesi için partisinin çalışmaların basına açık olması, venedik komisyonunun gözlemci olarak çalışmaları izlemesi ve komisyonun haziran 2014’e kadar çalışmalarını sürdürmesi şartları olduğunu belirtti. selahattin demirtaş, “kürt sorununu bu anayasada çözemeyecekseniz neden yeni anayasa yapıyorsunuz ki? kenan evren yapmış işte, en iyisini o yapmış” diye konuştu.

kaynak: aljazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;