Dünya

Çin'de internete 'darbe' cezası

Pekin polisi darbe söylentileri yaydığı iddia edilen internet sitelerinde çalışan bazı kişileri gözaltına aldı, 16 site kapatıldı.

Haberin Öne Çıkanları

İki mikroblog sitesine ceza

300'er milyon kullanıcıları var

Bo Xilai olayı söylentileri tetikledi

Çin resmi haber ajansına göre Pekin polisi çok sayıda kişiyi sorguya alırken bunlardan altısını tutukladı. [Reuters]

Çin'de internet

twitter, facebook ve youtube gibi sitelerin yasaklı olduğu ülkede, sina corporation’a ait webio mikroblog sitesi ve tencent’in her birinin yaklaşık 300’er milyon kullanıcısı olduğu sanılıyor. ülkede sosyal medya mesajlarının yüzde 16’sından fazlası ise siliniyor.

çin, internet ortamında söylenti yayınladıkları gerekçesiyle bazı web sitelerini kapattı, bir dizi tutuklama yaptı ve iki popüler blog sitesini cezalandırdı.

resmi haber ajansı xinhua’ya göre yetkililer, 16 web sitesini pekin sokaklarında tankların dolaştığı ve başkentte bir şeylerin ters gittiği şeklinde söylentiler yaymalarından dolayı kapattı. 

ajnsa göre pekin polisi çok sayıda kişiyi sorguya alırken bunlardan altısını tutukladı. bu kişilerin kimlikleriyle ilgili ise açıklama yapılmadı.

16 web sitesinin yanı sina corporation ve tencent  şirketlerine ait twitter benzeri iki siteye de operasyon düzenlendi. sina şirketi yapılacak temizlik çalışması kapsamında üç gün boyunca sitenin yorumların yayınlandığı kısmının çalışmayacağını duyurdu.

tencent şirketinin internet sitesinde mikrobloglar aracılığıyla söylenti ve zarar verici bilgilerin yayıldığını, bu sitelerin sosyal olarak olumsuz bir etkisi olduğu, yapılan yorumlarda zararlı bilgilierin yer aldığı yönünde bir açıklama yayımlandı.

'lider adayı' görevden alınmıştı

çin’in siyasi yıldızlarından biri olan bo xilai’nin mart ayında görevinden alınmasının ardından  çin’de sosyal medyada darbe söylentileri yükselmeye başlamıştı.

bo xilai, çin komünist partisi'nin ülkenin güneybatısında bulunan chongqing kentindeki lideriydi.

bo'nun görevden alınmasının nedeni sağ kolu olan chongqing emniyet müdürü ve belediye başkan yardımcısı wang lijun'nin abd'ye iltica etmeye çalıştığı yönündeki haberlerdi.

wang lijun'un, chengdu kentindeki abd konsolosluğu'na sığındığı ancak çin yetkililerine iade edildiği bildirilmişti. iltica girişimi iddiası sonrası wang hakkında soruşturma başlatılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;